“Als het goede projecten zijn, helpen wij die graag financieren” – Mark Andries, administrateur-generaal (VLAIO)

Mark Andries, administrateur-generaal van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, blikt tevreden terug op de samenwerking met Green Energy Park, de innovatieve onderzoekscampus van de Vrije Universiteit Brussel en het UZ Brussel, gelegen in het Researchpark Zellik. En wat hem betreft, wordt de rol van Green Energy Park daar nog uitgebreid.

“VLAIO werkt op twee manieren samen met Green Energy Park vzw. Wij zijn eigenaar van het Researchpark in Zellik. Maar we zijn al enige tijd bezig om samen met Green Energy Park, de VUB, het UZ Brussel en de Gemeente Asse te praten over wat de toekomst van het park moet worden. Het park heeft een unieke ligging, in een groene omgeving aan de rand van Brussel. Dat geeft allerlei uitdagingen om te kijken hoe bedrijven zich daar duurzaam kunnen huisvesten en ook hoe we op he vlak van energie en vervoer kunnen werken aan duurzaamheid.”

Economisch speerpunt

“Aan de andere kant hebben wij als VLAIO, samen met onze collega’s van het departement Omgeving, Green Energy Park erkend als een economisch speerpuntproject. Dat is een uniek initiatief, het betekent dat wij samen met Green Energy Park zoeken naar de meest optimale toegang tot allerlei steunkanalen, wie de geschikte contactpersonen bij de Vlaamse overheid en andere instanties voor hen zijn en welke regelgevingen er zijn om een innovatieproject te helpen realiseren. Dat is een globale service die wij aanbieden voor dergelijke belangrijke projecten met een grote economische hefboom. Daarnaast is VLAIO een financierende instantie. We hebben al heel wat zaken helpen realiseren met middelen van VLAIO: projecten die in de pijplijn zitten, of al in de fase van realisatie zijn, en verschillende haalbaarheidsstudies. Dan spreken we over projecten rond het microgrid, het warmtenet, innovatieve mobliteitsoplossingen, energieprojecten. We zijn dus zeer actief in het initiëren van innovatieve projecten. En als het goede projecten zijn, dan helpen wij die graag financieren."

Toekomst van het Researchpark Zellik

“Het is de bedoeling dat de huidige bedrijven op het Researchpark effectief aan research doen. Het park heeft natuurlijk al een hele bestaansgeschiedenis, de kans bestaat dat een aantal bedrijven niet meer aan de eis voldoet. Wanneer contracten aflopen en bepaalde kavels eventueel op de markt komen, grijpen we het momentum aan om te evalueren in welke mate bedrijven wel degelijk aan innovatie of research doen. Hetzij zelf, hetzij in samenwerking met de universiteit of het ziekenhuis, of met een andere kennisinstelling. We zoeken dan naar mogelijkheden om deze onderzoeksactiviteiten te intensifiëren en we brengen hen in contact me de VLAIO-bedrijfsadviseurs, die financieringsoppurtuniteiten nagaan. De optie dat Green Energy Park in de toekomst het hele park zou gaan beheren wordt op dit moment onderzocht. Want het is uiteindelijk niet de kerntaak van VLAIO om het bedrijventerrein te beheren of te bezitten."

"De optie dat Green Energy Park in de toekomst het hele Researchpark zou gaan beheren wordt op dit moment onderzocht." - Mark Andries (VLAIO)

Laten we over centen praten

Geert De Landsheer, bedrijfsadviseur van VLAIO:

“Flux 50 faciliteert projecten in samenwerking met VLAIO en dit heeft geleid tot een serie projecten waaruit Green Energy Park uiteindelijk is voortgekomen. De vzw Green Energy Park werd opgericht op 29 juli 2019, maar de route om zo ver te komen is gestart in 2017. In 2018 begonnen de VUB en het UZ Brussel in samenwerking met een tiental bedrijven aan zes haalbaarheidsstudies om de mogelijkheden van een microgrid, een warmtenet en een experimenteel operatiekwartier te onderzoeken. VLAIO heeft die financieel ondersteund. Het microgrid moest CO2-neutraal zijn (steun € 49 K), moest communiceren met batterijen (€ 49 K) en met wagens (€ 49 K). Het warmtenet is ingestoken als een thermisch net (€ 49 K) waarbij koude en warmte gedeeld worden en gevoed door een datacenter (€ 49 K). Voor het experimentele operatiekwartier lag de focus op het minimaliseren van energieverbruik, ventilatie en klimatisatie (€ 49 K). En op het vlak van mobiliteit lag de focus op maximale productie van groene energieen het aanbieden van mobiliteitsoplossingen (ontwikkelingsproject, € 100 K).”

“De energieprojecten hebben zich de laatste jaren verder ontwikkeld in grote onderzoeksprojecten. Het design, de realtimecontrole, en het energiemanagementsysteem van het microgrid worden verder uitgediept (subsidie € 3,5 M). De interactie van dit microgrid met elektrische voertuigen wordt bestudeerd om tot intelligente laadstrategieën te komen waarbij de batterij van de wagen ingezet kan worden in het microgrid (steun € 3 M). Ook het thermische net waarbij gebruikers optreden als prosumenten en de warmte/koude gekoppeld wordt aan de situatie van het elektriciteitsnet, zal leiden tot de benodigde kennis voor een zesde generatie multi-energienet (totale steun aan project € 2,6 M waarvan € 249 K voor Green Energy Park). Ongeveer twintig bedrijven hebben zich geëngageerd om deel te nemen aan verschillende van deze projecten. In totaal komt de steun vanuit VLAIO neer op 9,743 miljoen euro, maar op zich heeft Green Energy Park enkel voor het laatste project financiële steun gekregen. De rest van de steun is naar kennisinstellingen en andere partners gegaan. Die verschillende projecten hebben het mogelijk gemaakt dat uiteindelijk Green Energy Park er is gekomen."

 

Lees meer over Green Energy Park:

Green Energy Park vzw is op 4 juli 2019 opgericht in een samenwerking tussen de Vrije Universiteit Brussel en het UZ Brussel. Als Strategisch Proeftuincentrum, stimuleert Green Energy Park de samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen, overheden en eindgebruikers door hen ‘living labs’ aan te bieden waar ze hun innovatieve ontwikkelingen kunnen testen, verfijnen en tentoonstellen in een realistische omgeving.

Met de proeftuinen en haar kennis-, expertise- en opleidingscentrum wil Green Energy Park de brug vormen tussen onderzoek, ontwikkeling en economie binnen vier onderzoeksdomeinen: energie en mobiliteit, het ziekenhuis van de toekomst, slimme regio’s en biotechnologie.