Covid-19 heeft serieuze klappen uitgedeeld aan ons land en onze economie. Gelukkig gloort er met de heropstart van onze bedrijven en de nakende heropening van onze winkels licht aan het einde van de tunnel. Een ideaal moment om een eerste balans op te maken, en dat is precies wat Het Corona Debat beoogt. Het debat wordt gehost door de VUB en het UZ Brussel en vindt nu zaterdag 9 mei plaats, uiteraard met inachtneming van alle noodakelijke voorzorgen. Het wordt voorafgegaan door een grootscheepse Health for Life charity-actie en zal integraal live te volgen zijn via livestream op VRTNWS, HLN.BE en healthforlife.be. De dag erna, op 10 mei, wordt het debat integraal heruitgezonden op Kanaal Z van vijf tot zeven uur in de namiddag. Onder de vele experten uit de medische, economische en politieke sector die er hun bevindingen en visies zullen delen, bevinden er zich ook die zijn verbonden aan de VUB. 

De lijst van sprekers op het Het Corona Debat leest als een who’s who van al wie de afgelopen maand prominent in het nieuws is geweest of rechtstreeks betrokken is geweest bij de strijd tegen de eerste pandemie sinds de Spaanse Griep honderd jaar geleden. Degenen die het meest in de kijker hebben gelopen, zijn zonder twijfel infectiologe Erika Vlieghe en virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht. Maar ook Marc Noppen, CEO van UZ Brussel, is een klinkende stem in het debat. In zijn veelgelezen column in De Tijd, schetst hij onder andere een beeld van hoe Covid-19 zijn instelling gedwongen heeft snel te improviseren en out of the box te denken. Een van de zaken die hem zijn opgevallen, is de snelle acceptatie van online consultaties, zowel door artsen als patiënten. “The future will be remote,” zegt hij daarover in een artikel op de site madeinlimburg.be. 

Net als Marc Noppen staat Manu Malbrain in de strijd tegen Covid-19 in de vuurlinie. Als diensthoofd Intensieve Zorg van het UZ Brussel ziet hij hoe hard het virus kan toeslaan, vooral bij de zwaarlijvigen onder de patiënten op zijn afdeling. “Ik vrees voor landen met veel overgewicht,” laat hij weten. 

Als gezondheidseconoom aan de UGent/VUB sluit Lieven Annemans zich aan bij Marc Noppen. Ook hij ziet een blijvende invloed van Covid-19 op de toekomstige werking van ziekenhuizen. “Hervormingen in de gezondheidszorg zullen versnellen,” weet hij. Met zijn opinie dat het primaat van de gezondheid op economie een goede keuze is geweest, verdedigt hij de lockdown die we (bijna) achter de rug hebben. Iets wat nationale ministers en alumni van de VUB Alexander De Croo en Maggie De Block graag zullen horen – ook al kost de coronacrisis België volgens de eerste 10 miljard euro, en zijn we volgens de tweede “nog niet aan het feesten.” 

Het Corona Debat 

Te volgen via livestream op zaterdag 9 mei 2020 van 11u tot 13u op VRTNWS, HLN.BE en healthforlife.be. Integraal heruitgezonden  op Kanaal Z op zondag 10 mei van 17 tot 19 uur.

Bekijk hier het programma

Lees meer over Het Corona Debat: