De onderzoeksgroep van VUB-professor Ellen Goossens zal samen met het UZ Brussel als eerste wereldwijd eerder afgenomen teelbalweefsel terug implanteren bij mannen die door een kankerbehandeling als kind geen zaadcellen produceren. Opnieuw een baanbrekend onderzoek naar kanker op het palmares van Vlaamse wetenschappers. Dit is mogelijk dankzij middelen van Kom op Tegen Kanker en FWO Vlaanderen. Vlaams minister van Wetenschapsbeleid Hilde Crevits bracht op 27 januari 2022 een bezoek aan het labo van professor Goossens en de onderzoeksgroep ‘Biology of the Testis’ (BITE).  

"Het onderzoek van professor Goossens is het ultieme bewijs dat jarenlang investeren in onderzoek naar kanker loont." - Vlaams minister Hilde Crevits

Ellen Goossens is professor in de opleiding Biomedische wetenschappen. Samen met wetenschappers van de onderzoeksgroep 'Biology of the testis' (BITE) voert ze al geruime tijd onderzoek naar de vruchtbaarheid van jongens na een kankerbehandeling. Sinds 2002 lieten in totaal 128 jongens hun teelbalweefsel inbanken bij het UZ Brussel voor opvolging. Professor Ellen Goossens en haar wetenschappelijk team onderzochten de effecten en de mogelijkheid om bij zij die geen zaadcellen produceren toch hun kinderwens waar te maken. 

Eerste transplantatie in 2022

Na succesvolle onderzoeksresultaten heeft het Ethisch Comité de onderzoeksgroep nu toestemming gegeven om eerder afgenomen en ingevroren teelbalweefsel weer bij mannen te implanteren. Daarmee kunnen spermacellen worden ontwikkeld die van pas komen bij vruchtbaarheidsbehandelingen. De onderzoeksgroep verwacht in 2022 bij een eerste patiënt de transplantatie uit te voeren. 

Wereldprimeur

De VUB-onderzoeksgroep ‘Biology of the Testis’ is de eerste wereldwijd die toelating krijgt om bevroren teelbalweefsel te implanteren en zo de vruchtbaarheid van ex-kankerpatiënten kan herstellen. 

Het onderzoek van professor Goossens is een van de voorbeelden waarin Vlaanderen jaarlijks investeert in het kader van Kom Op Tegen Kanker. In totaal gaat er jaarlijks gemiddeld 50 miljoen euro aan Vlaamse middelen naar kankergerelateerde onderzoeken. Dat maakte minister Crevits bekend tijdens het bezoek aan de onderzoeksgroep van prof. Ellen Goossens. 

Lees verder onder de afbeelding.

Professor Ellen Goossens

Professor Ellen Goossens: 

“De steun in het kader van Kom op tegen Kanker via het FWO is van onschatbare waarde voor ons onderzoek. Daardoor konden wij een protocol ontwikkelen voor het bewaren en transplanteren van testiculair weefsel. Momenteel loopt een studie waarin jongens die weefsel lieten inbanken verder worden opgevolgd zodat we kunnen onderzoeken of hun puberteit normaal verloopt en of zij vruchtbaar zijn op volwassen leeftijd. Dit is van belang omdat er nog steeds te weinig geweten is over de effecten van kankerbehandelingen op jonge leeftijd.” 

"Er is nog steeds te weinig geweten over de effecten van kankerbehandelingen op jonge leeftijd." - professor Ellen Goossens

Vlaams minister van Wetenschapsbeleid Hilde Crevits: 

“Het onderzoek van professor Goossens is het ultieme bewijs dat jarenlang investeren in onderzoek naar kanker loont. Kanker is en blijft een ziekte waar vele families of vriendenkringen vroeg of laat mee in aanraking komen. Iedere kans tot een versnelde diagnose, betere behandeling of nazorg achteraf, moeten we met beide handen grijpen. Daarom investeren we in het kader van Kom op tegen Kanker via het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) jaarlijks in beloftevolle wetenschappelijke projecten. Dit jaar zetten we in op een betere screening van huid- en longkanker en het effect van immuuntherapie. We hopen dat ook deze onderzoeken in de toekomst baanbrekende resultaten zullen opbrengen.”

Lees verder onder de afbeelding.Hilde Crevits en Ellen GoossensVlaamse minister van Wetenschapsbeleid Hilde Crevits en professor Ellen Goossens

Lees verder onder de afbeelding.Onderzoeksgroep Biology of the TestisDe onderzoeksgroep Biology of the Testis.

Steun het wetenschappelijk kankeronderzoek van de Vrije Universiteit Brussel

VUB Foundation helpt VUB-wetenschappers in de zoektocht naar financiële onderzoeksmiddelen. Met het VUB Yamina Krossa Fonds ondersteunt VUB Foundation borstkankeronderzoek en het onderzoek naar de ontwikkeling van een potentieel kankervaccin van professor Damya Laoui en haar team (VUB-VIB). Het VUB-UZB Paul De Knop Fonds is één van de andere initiatieven. Bij de prorector van de Vrije Universiteit Brussel werd vlak na zijn mandaat als rector melanoomkanker vastgesteld. Tijdens zijn behandeling in het UZ Brussel door professor Bart Neyns en zijn onderzoeksteam onderging Paul De Knop immunotherapie, een veelbelovende lichaamseigen celtherapie. Als dankbare patiënt richtte hij het VUB-UZB Paul De Knop Fonds op om meer mensen, sneller en betaalbaar uit hun penibele toestand te helpen. 

VUB is een Urban Engaged University die zich sterk inzet voor de strijd tegen kanker door middel van  wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers uit verschillende disciplines – geneeskunde, bio-ingenieurswetenschappen, farmacie, kinesitherapie, psychologie -  werken daarbij interdisciplinair samen. Fundamenteel en klinisch wetenschappelijk onderzoek rond kanker gaan hand in hand. Daarom is ook het UZ Brussel, het universitair ziekenhuis van de VUB, een belangrijke partner in onderzoek, therapie en zorg. Meer awareness rond kanker is nodig ter preventie en genezing van kanker. Meer awareness rond wetenschappelijk kankeronderzoek komt de zoektocht naar kankerremedies en het welzijn van kankerpatiënten ten goede. VUB steunt daarom initiatieven zoals Wereldkankerdag op 4 februari.