VUB-Professor en VITO-onderzoeker Waldo Galle ontving op het Circular Real Estate congress de  Circubuild-award uit handen van BAST architects & engineers. Dat hij de wisseltrofee ontvangt van de praktijk vindt Waldo een bijzondere eer. “Al bijna 10 jaar doen collega’s van VUB Architectural Engineering, VITO en ik onderzoek naar veranderingsgericht en circulair bouwen. We doen dat voor en met de praktijk, en die transdisciplinaire aanpak wordt geapprecieerd.”

Door circulair en veranderingsgericht te bouwen kunnen gebouwen langer gebruikt worden en bouwproducten makkelijk hergebruikt. Daarmee wordt afval vermeden en beperken we ook de nood aan nieuwe producten en grondstoffen. Dit is een belangrijke stap om de milieu-impact van de bouwsector binnen de grenzen van de planeet te brengen. Deze aanpak werd geïllustreerd in het Circular Retrofit Lab dat op de VUB-campus in Elsene te bewonderen in.Circular Retrofit Lab“Maar er is heel wat veranderd”, legt Waldo uit. “Terwijl we aanvankelijk de zin en onzin van veranderingsgericht en circulair bouwen moesten aantonen met milieu- of kostenanalyses, wijzen we vandaag vooral op de voorwaarden voor succesvol circulair bouwen. Is zo’n radicale shift naar een economie van gesloten materiaalstromen wel betaalbaar? Hoe verandert ze de rol van architecten en aannemers? En gaat ze snel genoeg om aan de klimaatuitdaging het hoofd te bieden? Terwijl we 10 jaar terug vooral moesten overtuigen, zijn we vandaag de luis in pels van de sector. Een rol die we als maatschappelijk geëngageerde academici moeten blijven spelen,” besluit Waldo.

De Circubuild-award is een wisseltrofee ter erkenning van pionierswerk rond circulair bouwen die in 2020 door Circubuild.be in het leven werd geroepen. Professor Waldo Galle is de tweede VUB’er die de prijs in ontvangst neem na alumna Mieke Vandenbroucke (VIBE vzw).