Het labo van VUB-professor Jan Steyaert, ook co-directeur van het VIB-VUB Center for Structural Biology (CSB), publiceerde in tien jaar tijd twintig keer in Nature, een van de belangrijkste wetenschappelijke tijdschriften ter wereld. De meest recente publicatie, Structural Basis of Sodium-Dependent Bile Salt Uptake Into The Liver werd woensdag online gepubliceerd. Ze werpt een licht op de kanalen die galzouten doorheen de lever loodsen. Diezelfde kanalen worden ook door Hepatitesvirussen gebruikt om de lever te infecteren.

“Het eiwit waarvan we nu de structuur en de werking ontrafeld hebben is tegelijk de receptor voor Hepatites-B en Hepatitis-D,” zegt Steyaert. “Daarom biedt dit werk naast haar fundamenteel belangook perspectieven voor de ontwikkeling van ​ preventieve geneesmiddelen waarmee we de toegang van dit verschrikkelijke virus tot de lever kunnen blokkeren.”

Het was nog maar drie weken geleden dat het team van Steyaert een vorige Nature-publicatie haalde. â€śWe ontwikkelden de laatste jaren een baanbrekend technologieplatform die nu in heel veel domeinen wordt gebruikt,” relativeert Steyaert. “Daardoor slagen we er in om met de beste teams wereldwijd samen te werken en delen wij als co-auteurs ook mee in de uitstraling van al die toppublicaties in Nature.”

De technologie waar Steyaert het over heeft is gebaseerd op de de engineering en het gebruik van nanobodies, die ze als veelzijdig onderzoeksinstrument toepassen in de structurele biologie en in de geneeskunde. Het bestaan van een nieuwe klasse van antilichamen in het bloed van dromedarissen, nanobodies genaamd, werd in 1989 door VUB professoren CĂ©cile Casterman en Raymond Hamers ontdekt, een ontdekking met enorme gevolgen, tot vandaag voor de globale biotechsector. Die nanobody-technologie leidde enkele jaren geleden ook tot de oprichting van de spin-off Confo Therapeutics, waar nu al tachtig mensen voltijds aan de slag zijn.

Of de twintig Nature-publicaties een record zijn weet Steyaert niet. â€śMaar het zijn er echt wel veel”, vindt hij ook zelf. “We hebben gisteren voor de zekerheid toch maar een klein feestje gehouden met de onderzoeksgroepen van het CSB."