Kinesitherapie is noodzakelijk, zowel fysiek als mentaal

De coronapandemie houdt de wereld in zijn greep. Wereldwijd zijn er ondertussen meer dan 265 miljoen gevallen van COVID-19 geregistreerd, meer dan 5,2 miljoen mensen zijn eraan gestorven. Ongeveer 14% van de mensen die met COVID-19 zijn besmet belanden in het ziekenhuis en een deel van hen heeft intensieve zorg nodig. Deze patiĆ«nten krijgen te maken krijgen met longproblemen, neurologische stoornissen, verminderde fysieke capaciteit, spierzwakte en psychologische en cognitieve stoornissen. Emma De Keersmaecker onderzocht samen met een team van het UZ Brussel en de VUB-Rehabilitation Research groep hoe deze complicaties kunnen worden tegengegaan met de juiste kinesitherapeutische behandeling.

De Keersmaecker: ā€œWe hebben kunnen vaststellen dat kinesitherapie tijdens het herstel van COVID-19 een positief effect heeft op de longfunctie, op de fysieke fitheid en ook op het psychosociaal welzijn van COVID-19 patiĆ«nten. Dit maakt de kinesitherapeut onmisbaar tijdens de revalidatie van COVID-19.ā€

Tot nu waren richtlijnen voor de kinesitherapeutische behandeling van COVID-19 patiĆ«nten vaak gebaseerd op de mening van experten of op vorige onderzoeken bij patiĆ«nten met andere, gelijkaardige longaandoeningen. Ondertussen zijn er evenwel steeds meer klinische studies die het effect van kinesitherapie op het herstel van COVID-19 patiĆ«nten hebben onderzocht. De onderzoekers zijn deze studies gaan onderzoeken om zo tot meer kennis over de effectiviteit van kinesitherapie voor COVID-19 te komen en hieruit ook algemene richtlijnen te kunnen formuleren. 

Longfunctie verbeteren 

De analyse maakte duidelijk  dat pulmonaire revalidatie, al dan niet gecombineerd met oefentherapie of aerobe training, een zeer belangrijke en noodzakelijke interventie is tijdens de revalidatie van COVID-19. PatiĆ«nten verbeterden op meerdere verschillende vlakken. De kinesitherapie had een positieve invloed op de longfunctie en ook op fysieke en psychosociale functie van COVID-19 patiĆ«nten.

De Keersmaecker: ā€œOndanks deze positieve resultaten is er wel nood aan meer onderzoek van hoge kwaliteit gericht op alle stadia van herstel na COVID-19, acute en chronische COVID-19, om gezondheidsmedewerkers te kunnen voorzien van duidelijke, op bewijs gebaseerde richtlijnen. Bij dit onderzoek is het ook belangrijk meer gepersonaliseerde en gedragsmatige benaderingen mee op te nemen en ook andere interventies te gaan onderzoeken, zoals voedingsoptimalisatie en counseling in de vorm van psychologische ondersteuning.ā€

Voor het onderzoek voldeden vijftien studies aan de vooropgezette criteria, met in totaal 1.341 COVID-19 patiĆ«nten. In deze studies werd kinesitherapie in verschillende vormen aangeboden aan de COVID-19 patiĆ«nten. Er waren interventies waar de focus lag op pulmonaire revalidatie, het verbeteren van de longfunctie. Deze behandelingen bestonden voornamelijk uit het trainen van de ademhalingsspieren, hoest ā€“ en ademhalingsoefeningen, liggen op de buik of positieve drukbeademing (CPAP). Andere interventies focusten meer op het verbeteren van de algemene fitheid van de patiĆ«nten. Deze behandelingen bestonden uit oefentherapie (krachttraining, balanstraining, mobiliserende oefeningen) en aerobe trainingen (wandelen, fietsen). Deze onderzoeken bestudeerden het effect van deze interventies op zowel de longfunctie van de COVID-19 patiĆ«nten, als op hun fysieke fitheid en psychosociaal functioneren.