Minder energie nodig door klimaatopwarming

Als de kerncentrales sluiten in 2025, zou er volgens netbeheerder Elia kans zijn op een tekort aan energie zijn. De federale energiecalculator CREG ziet dat anders, op basis van het onderzoek van VUB-klimaatwetenschappers Yi YAO, Wim THIERY en Sebastian STERL.

De winters in Noordwest-Europa zijn de afgelopen decennia gemiddeld genomen milder geworden. Dit is in overeenstemming met de wereldwijd waargenomen en gedocumenteerde trend van de opwarming van de aarde. Zowel de gemiddelden als de extreme temperaturen zijn verschoven naar hogere bereiken als een symptoom van deze opwarming. Aangezien het gebruik van elektriciteit in Noordwest-Europa in de koudste periodes piekt, heeft deze opwarmingstendens waarschijnlijk belangrijke gevolgen voor de stroomvoorziening.

In deze studie analyseerden VUB-klimaatwetenschappers Yi YAO, Wim THIERY en Sebastian STERL dagelijkse weergegevens van België (en zijn buurlanden) voor de periode 1980-2019, en onderzochten (verandering in) het voorkomen van extreem koude dagen. Deze temperatuurinformatie vergeleken ze vervolgens met het optreden van Loss of Load Expectation (LOLE - momenten waarop de vraag naar elektriciteit de beschikbare capaciteit overschrijdt) zoals gesimuleerd in de elektriciteitsmarktmodellen van de Belgische transmissienetbeheerder, die op hun beert gebaseerd zijn op de verwachte stroommix van het land in 2025 en de en historische weerdata (1982-2015).

De wetenschappers stelden vast dat er een sterk verband is tussen gesimuleerde aanhoudende LOLE-events met extreem koude dagen, maar dat sinds 1980 de kans op zulke extreem koude dagen afneemt in België (en in onze buurlanden). Op basis van deze analyse adviseren zij om in schattingen van toereikendheid van stroomvoorziening rekening te houden met de historische en toekomstige gevolgen van de klimaatverandering.

Het rapport vind je hier.