Mentor & Professional Stefan Blommaert over zijn passie voor geschiedenis en journalistiek

Wil jij net zoals Stefan Geschiedenis studeren? Ontdek dan snel de opleiding!

Stefan Blommaert startte in 1976 met volle overtuiging zijn studies Geschiedenis aan de VUB. Met een kunsthistoricus als vader was het zaadje daarvoor al vroeg geplant. Op zijn 14e sloot hij zich aan bij een archeologische club en naarmate hij ouder werd groeide ook zijn interesse in politiek. De keuze voor geschiedenis heeft hij hem nooit beklaagd. Vandaag is Stefan al meer dan 35 jaar buitenlandjournalist bij de VRT en komen zijn studies hem nog elke dag van pas. 

“Al lang voor mijn studiekeuze was ik op verschillende manieren bezig met geschiedenis. Mijn vader leerde me thuis en op reis veel bij over kunstgeschiedenis. Vanaf mijn 14e nam ik gedurende twee jaar elk weekend deel aan opgravingen en wou ik archeoloog worden. Mijn tienertijd was tegelijkertijd ook een periode van studentenbetogingen. Politiek en revolutie interesseerden mij en ook om dat goed te begrijpen heb je geschiedenis nodig.” 

Fanatiek zijn en doorzetten helpt 

Op het einde van zijn studies nam Stefan voor de eerste keer deel aan het ingangsexamen van de toenmalige BRT. Hij slaagde niet voor de stemtest en werd leerkracht geschiedenis in het middelbaar. Tijdens zijn vrije uren was hij terug te vinden in de studio van Radio Centraal, een Antwerps radiokanaal dat hij zelf oprichtte met vrienden. De ervaring die hij daar opdeed wierp drie jaar later zijn vruchten af. Hij nam opnieuw deel aan het ingangsexamen, sloeg voor alle rondes en maakte zijn jongensdroom waar. De rest van zijn professionele carrière zou hij gepassioneerd aan de journalistiek wijden. 

“Mijn levensmotto? Never give up. Ook niet in je job. Je stoot heel vaak op je limieten of dingen die niet kunnen. Zorg ervoor dat je altijd een plan B, een plan C en een plan tot en met Z klaar hebt zodat je kan bereiken wat je wilt bereiken. Resultaat hebben. Dat is belangrijk.” 

Enthousiasme: de key to success 

Hoewel Stefan slechts kort leerkracht was in het middelbaar, heeft de job hem twee dingen bijgeleerd die hij voor de rest van zijn carrière zou onthouden: wees enthousiast en sta open voor verandering. Die principes hanteert hij nog steeds en kwamen ook in zijn job als journalist meermaals van pas. 

“Als leerkracht heb ik geleerd om enthousiast te zijn en dat over te brengen op anderen. Geschiedenis is boeiend en allesbehalve saai, maar je moet het wel boeiend maken. Hetzelfde gold in de jaren ’80 voor het journaal. Dat was oersaai op dat moment, maar die saaiheid hebben we kunnen doorbreken. Het is belangrijk om geïnteresseerd te blijven en dingen te willen veranderen. Ze zeggen vaak dat je conservatiever wordt met de jaren, maar dat geldt niet voor mij.”

Geschiedenis en journalistiek: twee handen op één buik 

Van zijn keuze voor Geschiedenis heeft Stefan nooit spijt gehad. Integendeel. Hij gebruikt nog dagelijks de kennis en vaardigheden van de opleiding. Niet alleen helpt zijn kennis van de geschiedenis hem om te begrijpen wat er vandaag gebeurt in de wereld, maar ook de onderzoekstechnieken van beide vakken zijn gelijkaardig. Bronnen checken is de boodschap in de journalistiek, een techniek waarmee Stefan al langer vertrouwd was dankzij zijn studies. 

“Journalistiek werkt grotendeels op dezelfde manier als het onderzoek in de geschiedenis. Je moet je bronnen checken, checken en nog eens checken tot je zeker weet waar ze vandaan komen. Journalist zijn is eigenlijk de geschiedenis van vandaag beschrijven.” 

Een goed gevulde toekomst 

Over drie jaar gaat Stefan met pensioen, maar daarmee zegt hij zijn vak en passie zeker geen vaarwel. In zijn job leerde hij dagelijks nieuwe dingen bij en dat wil hij graag zo houden. Hij doet niets liever dan reizen begeleiden, lezingen geven en het nieuws uitpluizen en hoopt daar dan ook zijn dagen aan te kunnen wijden. Het is duidelijk: zelfs in zijn vrije uren is zijn liefde voor geschiedenis en nieuws nooit ver weg. 

“Niet weten wat de dag zal brengen als je opstaat, dat is fantastisch. In de journalistiek leer je elke dag bij en zeker als je naar het buitenland mag. Reportages maken in het buiteland en correspondent zijn, dat is het summum van de journalistiek. Ik hoop dan ook dat ik in de toekomst nog vele reizen mag maken en zo mezelf kan blijven verrijken met kennis.” 

Stefans tips & tricks 

Voor toekomstige studenten: Laat je niet afschrikken door vakken die minder interessant zijn of dingen die je anders had verwacht. Je moet je studies zien als een totaalpakket dat het vertrekpunt vormt van de rest van je leven. Als je afgestudeerd bent, dán moet je het waarmaken. Op dat ogenblik kan je nog alle kanten uit en moet je de tools die je gekregen hebt gebruiken om verder te studeren en je kennis te blijven verdiepen. Je kan overal belanden met geschiedenis. De studies zijn maar de basis, alles daarna kies je zelf. 

Voor laatstejaarsstudenten: Ga op zoek naar dingen die je graag doet. Het is belangrijk om enthousiast te zijn, ook in je job. Je moet ’s ochtends opstaan en je afvragen wat voor fantastisch werk je die dag weer zal uitvoeren. Natuurlijk brengt elke job vervelende dagen en taken met zich mee, maar focus niet op de minder goede kant. Zorg ervoor dat het boeiende en interessante de bovenhand neemt.

Een dag op de job van Stefan Blommaert 

Een normale werkdag start voor mij om 9u, maar ook daarvoor ben ik al bezig met het nieuws. Op de trein lees ik een volledige krant en raadpleeg ik al enkele bronnen uit Azië en Rusland. Zo ben ik op voorhand al goed op de hoogte van wat er zich afspeelt in mijn specialisatieregio’s.

Het eerste wat ik doe als ik toekom op de VRT is nieuwe bronnen raadplegen via het redactiesysteem inews. Om half 10 vergader ik met alle andere buitenlandjournalisten over welke onderwerpen we zullen behandelen op de radio, de televisie en online media. Daarna zit ik nogmaals samen met collega’s over het journaal van 13u en begin ik mijn stuk voor te bereiden dat daarop te zien zal zijn. Na de lunch doen we alle vergaderingen nog eens over voor het nieuws van 18u en 19u. Wanneer dat laatste journaal op antenne gaat, zit mijn werkdag erop.

De dagen op de redactie zijn lang en gevuld met deadlines. Stressbestendig zijn en goed kunnen organiseren zijn dan ook handige karaktertrekken van een journalist. Als je je werk goed inplant, is het niet erg om naar een deadline te moeten toewerken. Goed voorbereid zijn maakt alle stress overbodig.

Geïnspireerd door Stefan? Ontdek de opleiding Geschiedenis of contacteer Stefan via LinkedIn