Mentor & Professional Jonathan Vanooteghem over social media manager zijn bij de Rode Duivels

Wil jij net zoals Jonathan Journalistiek of Sportmanagement studeren? Ontdek dan snel de opleidingen!

Jonathan Vanooteghem rondde amper vier jaar geleden zijn master Journalistiek af aan de VUB en vandaag kan hij zichzelf al Social Media Officer van de Rode Duivels, Red Flames en de Belgische Voetbalbond noemen. Die functie is in zijn korte carrière niet zijn enige indrukwekkende verwezenlijking. Voor hij in 2018 zijn huidige job aannam, was hij sportjournalist op de radio van Sporza. Ook nu werkt hij soms nog in het weekend voor de zender als hobby. Daarbovenop freelancete Jonathan in het verleden ook als cameraman en digital storyteller en werkte hij vrijwillig bij de Gentse radiozender Urgent.fm. Volledig in lijn met zijn interesses en jobs volgde hij in 2016 bovendien nog een postgraduaat Sportmanagement aan de VUB. Jonathan heeft er al een heleboel ervaringen opzitten die stuk voor stuk een opstapje vormden voor zijn job van vandaag.

“Na mijn professionele bachelor Journalistiek aan de Arteveldehogeschool besloot ik om nog de praktische master Journalistiek aan de VUB te volgen. Ik specialiseerde mij in radio- en televisiejournalistiek tijdens, maar ook buiten de lessen. Voltijds gaan werken was toen nog niet aan de orde, maar ik besefte wel dat school niet alles was. Mijn vrije tijd bracht ik door met werkveldervaring opdoen. Veel mensen zijn verbaasd als ze zien waar ik nu sta, maar ik heb er hard voor moeten werken en veel voor moeten opgeven. Natuurlijk was dat het meer dan waard.” 

Een rugzak met ervaring opbouwen helpt 

Tijdens zijn stage maakte Jonathan radio op Sporza en dat deed hij niet achter de schermen, maar live op antenne. Wanneer hij niet op de schoolbanken zat, hield hij zich bezig met radio maken bij de vrije radio van Gent. Toen Jonathan aankwam bij Sporza had hij dus al heel wat ervaring. Dat zorgde ervoor dat hij al vanaf zijn tweede stageweek te horen was op de zender en eropuit gestuurd werd met een microfoon, een uiterst unieke kans als stagiair.  

“Uit mijn stage bij Sporza heb ik echt alles gehaald. Ik zorgde ervoor dat mijn stage in de zomer van 2016 viel, de periode van het EK-voetbal, de Ronde van Frankrijk en de Olympische Spelen in Rio. Ik mocht Greg Van Avermaet interviewen toen hij met goud terugkeerde en werd het veld in gestuurd tijdens de Tour. Dat alles had ik te danken aan de ervaring die ik al had. Studeren is één ding, maar in de media is het belangrijk om ook wat zijprojecten uit te voeren. Gebruik je vrije tijd om je rugzak te vullen met ervaring, dat werpt ongetwijfeld zijn vruchten af.” 

Social Media Manager bij de Rode Duivels 

Velen zouden Jonathans job beschouwen als een droomjob en daar is hij het mee eens. Hij voorziet alle sociale kanalen van de ploegen van content en maakt die content bovendien volledig zelf. Hij volgt de sterren op de voet en legt al hun bewegingen nauwkeurig vast op beeld met zijn gsm of camera. Naast de geweldige en unieke ervaringen die zijn job hem oplevert, is het natuurlijk ook zwaar werken. Ook als de teams niet actief zijn, is Jonathan campagnes aan het uitdenken. Het internet ligt nooit stil en goede online marketing verdient non-stop aandacht. 

“Kort gezegd beheer ik alle online kanalen van de Rode Duivels, Red Flames en de Belgische Voetbalbond. Dat lijkt een goed afgebakende taak, maar je moet maar eens nagaan hoeveel kanalen dat eigenlijk wel niet zijn. Die voorzie ik van aantrekkelijke en creatieve content en geschikt beeldmateriaal. Daarvoor reis ik altijd mee met de ploegen in binnen- en buitenland. Ik ben dus vaak van huis en heb al veel moeten afzeggen voor mijn werk, maar het geeft me ook enorm veel voeldoening en brengt me op unieke locaties.” 

De twee kanten van journalistiek 

Jonathan beschouwt journalistiek als een vakgebied met twee verschillende kanten. Aan de ene kant heb je de klassieke journalistiek waar alles draait rond interessant nieuws zoeken en er verslag over uitbrengen. Aan de andere kant heb je de journalistiek waarbij je zelf deel uitmaakt van de wereld waarover je rapporteert. Dankzij zijn carrières als journalist en als Social Media Officer heeft Jonathan al van beide kanten kunnen proeven. 

“Ik had nooit gedacht dat ik zo snel de twee werelden van de journalistiek zou leren kennen. Het is een voordeel dat ik die ervaring heb en natuurlijk zijn er grote gelijkenissen tussen de jobs. Puur inhoudelijk draait het bij beiden om beeldmateriaal verzamelen en verslaggeven. Ik denk wel dat de klassieke journalistiek iets eenvoudiger is. Je kan de dingen zeggen zoals ze zijn. In mijn huidige job lig ik op dat vlak iets meer aan banden. Voor ik iets mag publiceren, moet ik vaak van meerdere mensen een go krijgen. Dat is logisch. Je maakt berichten over je eigen bedrijf en content voor partners die je loon betalen.” 

Doordachte toekomstplannen 

Jonathan heeft een unieke job te pakken waar veel mensen alleen maar van kunnen dromen. Hoewel hij dat alleen maar kan bevestigen en niet weet of hij ooit nog weg zou gaan bij de Voetbalbond, denkt hij ook na over andere toekomstmogelijkheden. Zo zou hij het wel zien zitten om ooit terug te keren naar de radio van Sporza waar hij ooit startte. Jonathan laat de toekomst op zich afkomen en heeft tot dan nog heel wat persoonlijke doelen te bereiken in zijn huidige sector. 

“Het eerstvolgende dat er nu aankomt zijn de EK’s voor mannen en vrouwen die werden uitgesteld. Daar kijk ik erg naar uit. Wat de verdere toekomst betreft is de kans groot dat ik ooit van job wissel. Zo kan ik creatief blijven en het is ook gewoon nodig om mijn doelen en ambities te kunnen waarmaken.  Misschien keer ik wel terug naar de radio als dat kan, maar het is ook mogelijk dat ik van functie wissel binnen de Voetbalbond. Nu is er absoluut nog geen reden waarom ik zou stoppen met mijn werk. Ik zie dus wel wat de toekomst brengt.” 

Jonathans tips & tricks 

Voor generatiestudenten: Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je gevoel te volgen. Gewoon op de schoolbanken zitten omdat het moet of later enkel gaan werken om geld te verdienen, lijkt mij niet de juiste manier van leven. Je zal lang moeten werken dus ga voor iets waar je plezier aan beleeft. Denk ook aan die rugzak met ervaring. Houd je ogen open voor alle mogelijkheden die zich aanbieden om werkervaring op te doen, ook naast je studies. En tot slot: amuseer je. Ik weet dat het cliché is, maar student zijn is echt één van de mooiste tijden van je leven. 

Voor laatstejaarsstudenten: Denk goed na over de eerste stap die je wil nemen na je studies, maar weet wel dat je niet bij dezelfde werkgever moet blijven tot je met pensioen gaat. Grijp alle kansen die je krijgt. Je kan alleen maar spijt krijgen van de dingen die je niet gedaan hebt.

Een dag op de job van Jonathan 

Mijn dagen verschillen van week tot week. In de jaren dat er een WK plaatsvindt, zit ik soms 80 dagen in het buitenland. Op verplaatsing volg ik volledig het schema en het ritme van de ploeg waarmee ik meereis.  

Wanneer ik niet op verplaatsing ben, zit ik aan mijn bureau op het kantoor naast het Koning Boudewijnstadion. Elke maandag heb ik daar dan een vergadering met de externe partner waarmee ik samenwerk voor de communicatie. Samen bekijken we wat er die week moet gebeuren en bepalen we een weekplanning voor alle kanalen. Daarna ga ik aan de slag met de videobeelden en foto’s en begin ik de content voor te bereiden. De concrete inhoud van mijn job wisselt voortdurend. Als er bijvoorbeeld een grote ticketverkoop zit aan te komen, organiseren we daar grote Facebookcampagnes voor, maar dat gebeurt ook niet elke week. 

De grote moeilijkheid van mijn job is volgens mij dat je jezelf voortdurend moet heruitvinden. Je moet creatief blijven en ervoor zorgen dat je niet in herhaling valt. Dat is bijzonder uitdagend voor sociale media en zeker als je al langer in het vak zit. Het leukste vind ik het dan weer als ik kan meegaan met de ploegen en alles live kan bijwonen. Bureauwerk kan ik ook wel eens appreciëren, maar de dagen die ik aan mijn bureau doorbreng zal ik mij later niet herinneren. De dagen op verplaatsing geven mij veel voldoening en ik maak ook heel wat mee. Ik zie de ploegen toekomen, heb regelmatig persoonlijk contact met de spelers en verblijf op mooie plaatsen waar ik anders niet zou komen. Ik heb dus altijd wel iets te vertellen aan mijn vrienden of familie.

Geïnspireerd door Jonathan? Ontdek dan snel de opleiding Journalistiek en het postgraduaat Sportmanagement of contacteer Jonathan via LinkedIn