Mentor & Professional Jente Rosseel studeerde Computer Science en richtte zijn eigen softwarebedrijf op.

Passief luisteren en leerstof ondergaan is niets voor Jente Rosseel. Daarom koos hij na het middelbaar voor een professionele bachelor Toegepaste Informatica aan de Erasmushogeschool in Brussel. Toen hij na zijn opleiding aan het werk ging als Software Engineer merkte Jente dat hij op de limieten van zijn opleiding stuitte voor zijn verdere professionele ambities. Hij schreef zich in voor de master in Computer Science aan de VUB waar hij een diepere wiskundige achtergrond meekreeg. Hoewel Jente opnieuw op de schoolbanken kroop, bleef hij ook in het werkveld actief als student-ondernemer. Onmiddellijk na afstuderen richtte hij Elewa op, een softwarebedrijf voornamelijk actief in Kenia dat modellen ontwikkelt om het onderwijs te verbeteren.

Wil je een master in Computer Science studeren aan de VUB? Ontdek dan snel de opleiding! Heb je vragen voor Jente na het lezen van dit artikel? Of ben je gebeten door zijn profiel? Contacteer hem dan via LinkedIn.

“Na mijn professionele bachelor werkte ik een jaar lang als Software Engineer. In die job leerde ik een aantal belangrijke technische vaardigheden, maar ik stuitte na een tijdje op de limieten van mijn kunnen. De praktische toepassingen vormden geen probleem, maar de diepere onderliggende kennis ontbrak. Daarom besloot ik Computer Science te volgen aan de VUB. Ik was vooral op zoek naar een uitgebreidere wiskundige kennis om technische onderwerpen beter te begrijpen, en die vond ik ook."

Het belang van goed onderwijs

Jente was in het middelbaar geen modelleerling en wou vooral zo snel mogelijk aan het werk gaan na zijn studies. Tot hij in het hoger onderwijs aankwam. De nieuwe manier van lesgeven motiveerde Jente en deed hem het nut inzien van zijn opleiding. Tegen al zijn verwachtingen in werd hij één van de betere studenten. Hij ondervond zelf hoe belangrijk goede lesmethodes zijn voor de motivatie en inzet van studenten. Die vaststelling vormde het zaadje van zijn huidige bedrijf.

“In het middelbaar was ik altijd degene die achteraan in de klas zat en alles deed behalve opletten. Ik was niet geboeid door de leerstof en was schoolmoe aan het einde van het zesde middelbaar. Toen ik naar het hoger onderwijs ging, veranderde alles. Daar leerde ik leerstof praktisch toepassen en zag ik onmiddellijk in dat wat ik deed nuttig was. Plotseling was ik één van de betere leerlingen van de klas, simpelweg door de nieuwe manier van lesgeven. ”

Thesis, de basis van alles

Jente startte zijn opleiding aan de VUB als student-ondernemer en werkte op zelfstandige basis aan technologische toepassingen voor klanten. Tijdens zijn thesisjaar maakte Jente gebruik van de gelegenheid om onderzoek te doen naar een domein waar hij ook op professioneel gebied mogelijkheden in zag: de relatie tussen onderwijs en technologie in Kenia.

“Mijn thesis gaf een soort stand van zaken over welke rol technologie speelde in het onderwijs in Kenia en hoe we op een gestructureerde manier technologie zouden kunnen inzetten om verbeteringen aan te brengen. Die situatie bracht ik in kaart door onderwijzend personeel in het land zelf te bevragen. Mijn thesis was eigenlijk de ideale manier om research te doen naar een domein waarin ik al interesse had en gaf mij de kans om mijn ideeën verder uit te werken. Het resultaat was een breed onderzoek waar ik na mijn afstuderen investeerders mee kon aantrekken. Ik besloot al snel om ermee verder te gaan en startte Elewa op.”

Voor een beter onderwijs

Het grote doel van Elewa is verbetering aanbrengen in het onderwijs, in de eerste plaats in Kenia waar het bedrijf gesitueerd is. Dat doen Jente en zijn team door na te denken over veranderingsmodellen en door coaching en technische ondersteuning te bieden aan leerkrachten en directeuren. Zo lanceerden ze onlangs de allereerste Whatsapp course en ontwikkelden ze software om leerkrachten te helpen bij het verbeteren van testen. In tussentijd focust Elewa zich bovendien niet enkel meer op scholen, maar breidt het bedrijf zich stilaan ook uit naar professionele sectoren en zelfs de gezondheidssector.

“Onlangs is Elewa vijf jaar geworden en ik denk dat we ook wel tien jaar zullen worden. We zijn sterk geëvolueerd en hebben ons eerste doel intussen bereikt: een gezonde, stabiele organisatie op poten zetten. Vanaf nu is het doel om te groeien en om onze diensten verder te ontwikkelen. Ik wil zoveel mogelijk scholen en organisaties bereiken en vooruithelpen. Op veel plaatsen is het onderwijs namelijk nog niet wat het anno 2020 zou moeten zijn.”

Jentes tips & tricks

Voor generatiestudenten: "Probeer zoveel mogelijk dingen uit, enkel zo zal je ontdekken wat je graag doet."

Voor laatstejaarsstudenten: "Doe wat je graag doet want daar haal je energie en motivatie uit. Dat zie ik ook in mijn eigen carrière. Zelf vind ik het geweldig om mensen te zien groeien, om hen de volgende stap te zien zetten naar wat zij zelf willen bereiken. Ik haal er mijn energie uit om daar een helpende factor in te zijn en dat motiveert mij elke dag om aan de slag te gaan."

Een dag op de job van Jente

"Bij Elewa starten we de werkdag samen rond 9u. Dan komen we tien minuten samen in een digitale meeting en vertelt iedereen wat hij of zij de vorige dag gedaan heeft en wat er de komende dag op de agenda staat. Afhankelijk van wat er moet gebeuren, zit ik in de voormiddag meestal samen met developers of medewerkers over bepaalde projecten. In de namiddag heb ik vooral afspraken met klanten. Aan mijn deel van het werk aan projecten kom ik pas meestal in de late namiddag toe. Daarnaast voorzie ik ook elke week tijd om na te denken over de langetermijntoekomst van ons bedrijf op een wat meer strategisch niveau. Mijn dagen zijn voor een stuk gepland, maar ik moet ook vaak brandjes blussen en kom van de ene voor de andere uitdaging te staan."

"Als ondernemer is je takenpakket heel uiteenlopend. Toen we net opstartten, was ik vaak met technologie bezig. Dat is ook nu nog het geval, maar ik ben wel meer geshift naar architecture. Computer science komt dus wel nog aan bod, maar daar is ook een heel nieuw takenpakket bijgekomen. Zo ben ik nu ook een groot deel van de tijd in gesprek met collega’s, klanten en stakeholders. Dat zorgt ervoor dat ik voortdurend nieuwe dingen tegenkom, wat mijn job dan weer heel uitdagend maakt."

Wil je een master in Computer Science studeren aan de VUB? Ontdek dan snel de opleiding! Heb je vragen voor Jente na het lezen van dit artikel? Of ben je gebeten door zijn profiel? Contacteer hem dan via LinkedIn.