Mentor & Professional Jean-Pierre Vanhee over vrijdenken en leidinggeven

Wil jij net zoals Jean-Pierre Wijsbegeerte & Moraalwetenschappen studeren? Ontdek de opleiding!

Jean-Pierre Vanhee beoefent al sinds zijn studies de denksport der denksporten: filosofie. Op zijn 22e startte hij de opleiding Handelsingenieur aan de VUB waar hij drie weken later mee ophield. Hij draaide het roer 180 graden om en schreef zich in voor Moraalwetenschappen. In 1982 behaalde hij zijn diploma en in 2010 rondde hij een doctoraat af, deze keer in de Agogiek. Na een carrière gevuld met verantwoordelijkheden ging Jean-Pierre vorig jaar met welverdiend pensioen. Maar helemaal inactief in de sector is hij nog steeds niet. Hij is momenteel docent actuele filosofie bij Amarant en richtte onlangs ook zijn eigen filosofiepraktijk op. 

“Filosofie was een soort magisch begrip voor mij. Ik had al enkele filosofische werken gelezen, maar begreep er niet veel van en dat intrigeerde mij. Het leek alsof er in filosofie heilige kennis vervat zat die mij door het leven zou kunnen leiden. Tijdens mijn legerdienst leerde ik een medematroos kennen die mij aanraadde om Filosofie of Moraalwetenschappen aan de VUB te studeren omdat het een jonge universiteit is die belang hecht aan persoonlijk contact. Ik koos eerst nog voor economie, maar besloot al snel om toch de raad van mijn vriend op te volgen.” 

Veel lezen en vrijdenken 

Jean-Pierre heeft een groot deel van zijn kennis en groei als mens te danken aan het enorme aantal boeken dat hij in zijn leven verslond en nog steeds verslindt. Lezen en schrijven is volgens hem de ideale manier om je verstand te vormen. Anderzijds leerde hij tijdens zijn studies dat het minstens even belangrijk is om eigen inzichten te ontwikkelen over de dingen waarover je leest. Vrij denken vindt hij dan ook de nuttigste vaardigheid die hij meekreeg van de universiteit. 

“Ik heb mezelf ontwikkeld door te lezen en altijd maar te blijven lezen. Iedereen krijgt wel een portie verstand mee in de wieg, maar wat je niet oefent sterft af. Dat is ook zo met de liefde. Ik raad iedereen die een beetje interesse heeft in de wereld dan ook aan om zijn leesgedrag te maximaliseren. De universiteit was op dat vlak ook wel een harde leerschool. Het is namelijk niet omdat je veel leest, dat je een goed inzicht hebt in de problematiek. In Moraalwetenschappen heb ik geleerd om overal een mening over te proberen vormen en die te onderbouwen.” 

Twintig jaar directeurservaring 

Jean-Pierres carrière bestaat uit twee luiken die twee belangrijke punten gemeen hebben: sociaal contact met jongeren en directeurschap. Een aantal maanden nadat hij afstudeerde, werd Jean-Pierre pedagoog in een school voor bijzonder onderwijs. De job en dan vooral het contact met de jongeren beviel hem sterk. Toen de school na een paar maanden failliet dreigde te gaan, ging Jean-Pierre de uitdaging aan. Hij werd directeur en bleef uiteindelijk vijftien jaar in die functie. In de tweede fase van zijn carrière was hij algemeen directeur van het Agentschap Jongerenwelzijn, opnieuw een job die veel verantwoordelijkheid met zich meebracht. 

“Ik was als pedagoog al graag onder de jongeren. Het klikte met hen. Die ontmoeting met anderen en de synergie die er kan ontstaan op een bepaald moment vind ik nog altijd geweldig. Ik hou ervan om voor een groep te staan en te voelen dat die mee is met wat je zegt en dat er iets begint te leven. Samen naar iets streven en zien dat het begint te werken, werkt motiverend en geeft enorm veel energie.” 

Geduld en volharding helpen 

Als Jean-Pierre terugblikt op zijn carrière en bedenkt wat hem doorheen alle uitdagingen geholpen heeft, dan denkt hij spontaan aan ‘geduld’ en ‘volharding’. Die twee eigenschappen heeft hij naar eigen zeggen vooral nodig gehad in zijn functies als directeur en niet als professor aan de VUB, zijn job sinds hij in 2010 zijn doctoraat in de Agogiek afrondde. Geduld hielp hem doorheen de soms moeizame samenwerkingen, volharding in het doorvoeren van grote vernieuwingen. 

“In mijn professioneel leven ben ik een groot deel van de tijd bezig geweest met systemen vernieuwen. Volharden was noodzakelijk toen want vernieuwingen stoten altijd op weerstand. Sommige mensen zijn echt vastgeroest waardoor het moeilijk is vooruit te gaan. Geduld was dus een schone deugd. Die problemen heb ik nooit gehad met mijn studenten. Ik was altijd verbaasd over wat zij konden klaarspelen op vier maanden en soms leerde ik ook van hen nieuwe dingen bij.” 

Jean-Pierres tips & tricks 

Voor generatiestudenten: Kijk niet op tegen je studies en smijt je gewoon. Er wordt veel gezegd en geroddeld over de universiteit, maar laat je daar niet door afleiden. Toon belangstelling voor je vak en lees, werk, studeer. Een universitaire opleiding is vaak het begin van een fantastische carrière. 

Voor laatstejaarsstudenten: Wees niet te kieskeurig. Een job vinden die beantwoordt aan al je criteria kan heel lang duren en bestaat misschien niet eens. Doe ervaring op en maak kennis met verschillende milieus. Die belangstelling zal je uiteindelijk wel gidsen naar de job die je graag wilt doen.

Geïnspireerd door Jean-Pierre? Ontdek de opleiding Wijsbegeerte & Moraalwetenschappen of contacteer Jean-Pierre via LinkedIn