Mentor & Professional Eli Weerts studeerde Geografie en is specialist geluidsmetingen

Wil jij net zoals Eli Geografie studeren? Ontdek dan snel de opleiding!

Wat hij zou studeren aan de universiteit was een vrij evidente keuze voor Eli Weerts. Zijn passie voor wetenschappen en interesse in de wereld stuurden hem al snel richting Geografie aan de VUB. Daarmee ging Eli voor een opleiding waarvan het onderwerp hem nauw aan het hart lag. Hoewel zijn jobs niet altijd even perfect aansloten op zijn studies, is interesse volgens hem de belangrijkste motivatie om een opleiding te kiezen. Na zijn masteropleiding was Eli chemisch analist bij Fibrecount en meteoroloog bij het KMI, voor hij specialist geluidsmetingen werd bij het Agentschap Wegen en Verkeer. 

“Ik was altijd al geboeid door wetenschappen en wist dat ik daar verder mee wou gaan. Ook al had ik nog geen specifieke job voor ogen, ik wist wel waar mijn interesses lagen op dat moment. Mijn oudere broer had gekozen voor een opleiding die minder goed aansloot op zijn interesses en hij is na verloop van tijd veranderd van richting. Onbewust moet dat mij hebben beïnvloed om te gaan voor wat ik graag deed. Geografie sprak mij vooral aan omdat het gaat over de wereld waarop we leven. Denk maar aan het weer, de vorming van verschillende landschappen of het gedrag van ijskappen en gletsjers. Om nog maar te zwijgen over de vele interessante excursies die de opleiding organiseert. Bovendien had ik het gevoel dat ik een brede basis zou verwerven waar ik nog alle kanten mee zou uitkunnen. En dat bleek ook effectief het geval te zijn.” 

Academische vs. professionele wereld 

Amper twee weken nadat hij zijn masteropleiding afrondde, was Eli al chemisch analist bij Fibrecount, een bedrijf dat testen uitvoert op de luchtkwaliteit. De job hield vooral labowerk in en sloot niet echt aan op Eli’s profiel als geograaf. Voor hem was het dan ook vooral belangrijk om al werkervaring op te doen en kennis te maken met de professionele wereld. 

“Er is een groot verschil tussen de academische en professionele wereld. Het academisch leven is veel meer afwachtend en flexibeler in deadlines. Als je doctoreert kan je bijvoorbeeld een project aanvragen voor vier jaar. Doe je er uiteindelijk wat langer over en is je begeleider daarmee akkoord, dan is dat ook oké. In het werkleven gaat het er anders aan toe. Als je als werknemer een project op drie weken moet afwerken voor een klant, dan moet je dat doen ook. Anders kan dat ten koste gaan van je reputatie en de verkoop van je bedrijf. Resultaat is belangrijk en er is veel minder ruimte om dingen uit te proberen.” 

Studeren is je blik verruimen en je hersens stimuleren 

Na twee jaar bij Fibrecount, startte Eli als meteoroloog bij het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) in Ukkel. Daar analyseerde hij temperatuurreeksen en bracht hij verbeteringen aan in de automatische verzameling van die gegevens. De jobinhoud sprak Eli sterk aan en hij zou uiteindelijk vier jaar bij het KMI blijven. Uiteindelijk waren het de statische structuur en de onregelmatige werkuren die hem richting zijn job bij het Agentschap Wegen en Verkeer stuurden. Daar sluit zijn functie als specialist geluidsmetingen iets minder aan op zijn opleiding, maar daar heeft Eli absoluut geen probleem mee. 

“Studeren doe je vooral om je hersens aan het werk te zetten en je blik te verruimen. Aan de start van je studies kies je voor een onderwerp dat je interesseert. Vind je later een job in die niche, dan is dat geweldig. Gebeurt dat niet, dan is dat even goed. Na je studies begin je opnieuw vanaf nul en moet je je weg zoeken in het professionele leven. Je interesses evolueren en de kans bestaat dat je terechtkomt in een wereld die slechts een vaag verband heeft met je studies. Dat lijkt nu misschien jammer, maar zo lang je je job graag doet en er voldoening uithaalt, maakt dat uiteindelijk allemaal niets uit.” 

Eli’s tips and tricks 

Voor generatiestudenten: Kies voor een opleiding omdat je die oprecht leuk en interessant vindt, niet omdat je beste vriend of vriendin die ook zal volgen of omdat je per se in een bepaalde stad wil studeren. Iets graag doen verhoogt je slaagkansen enorm en doet je zin om te studeren alleen maar toenemen. 

Voor laatstejaarsstudenten: Zoek eerst gewoon werk zodat je zeker een inkomen hebt en al wat ervaring kan opdoen in de professionele wereld. Je eerste job hoeft niet direct je droomjob te zijn. Daar kan je altijd nog naar verder zoeken terwijl je al aan het werk bent.

Een dag op de job van Eli 

Ik ben specialist geluidsmetingen bij het Agentschap Wegen en Verkeer. Mijn job draait rond het onderzoek, de plaatsing en het onderhoud van geluidsschermen in Vlaanderen. Daar ben ik van het begin tot het einde bij betrokken. Ik voer studies uit, controleer werven, ga op plaatsbezoek of voer controlemetingen uit op de schermen achteraf. Gemiddeld ben ik twee keer per week op verplaatsing. Dat ik de studies en het theoretische werk kan afwisselen met die plaatsbezoeken vind ik één van de leukste aspecten aan mijn job. 

Net zoals geografie is geluid een heel specifieke niche. Dat vind ik geweldig, maar het is niet altijd even eenvoudig. Als specialist moeten we vaak een zo praktisch mogelijke en toepasbare uitleg kunnen geven over vragen rond akoestiek. Dat is best uitdagend. Het is een specifiek en ingewikkeld onderwerp dat veel verder rijkt dan louter geluidsschermen plaatsen. 

Het leukste aan mijn job vind ik dat ik veel verantwoordelijkheid krijg. Ik word niet voortdurend verteld wat ik moet doen, maar ik mag mijn plan trekken. Aan het einde van de week moet ik ervoor zorgen dat mijn werk gedaan is, maar hoe ik dat aanpak bepaal ik vrij zelfstandig. Bovendien heb ik ook een heel goede band met mijn collega’s en dat maakt je werkdagen hoe dan ook een heel stuk aangenamer. 

Geïnspireerd door Eli? Ontdek dan de opleiding Geografie of contacteer Eli via LinkedIn.