Pionier in kwantum computing & AI

VUB-fysicus Bob Coecke wordt hoofdwetenschapper van het gerenommeerde bedrijf Cambridge Quantum Computing (CQC), wereldwijd leider op het gebied van kwantumsoftware en -algoritmen. Coecke is een pionier op het gebied van categorische kwantummechanica en kwantum computing.

De academische loopbaan van Bob Coecke begon aan de Vrije Universiteit Brussel waar hij theoretische fysica studeerde en zijn doctoraat behaalde in 1996. Daarna ging het verder aan het Imperial College London, McGill University in Montreal, Cambridge University en Oxford University. Het onderzoek van Coecke richt zich op fundamentele fysica, meer bepaald categorietheorie (wiskunde), logica en schematisch redeneren. Hij verrichtte pionierswerk op het gebied van categorische kwantummechanica, de ontwikkeling van een schematisch kwantumformalisme en op het gebied van computer linguïstiek (NLP).

Aan het Departement van Computerwetenschappen in Oxford University stond hij aan de basis van de Quantum Group. Hiermee creëerde hij één van de eerste en tevens grootste kwantum computing onderzoeksgroepen ter wereld. Hij is medeoprichter van de conferenties Quantum Physics and Logic en Applied Category Theory en van het tijdschrift Compositionally. Hij was coauteur van Picturing Quantum Processes, een boek dat de kwantumindustrie sterk beïnvloedde.

Voor de functie bij CQC verlaat hij na een termijn van meer dan 20 jaar de Universiteit van Oxford. Coecke blijft evenwel in Oxford, daar CQC er een campus heeft geopend. Coecke was er ook al wetenschappelijk adviseur, met een focus op het ontwikkelen en bouwen van Quantum Natural Language Processing (QNLP). Coecke: "Twaalf jaar geleden schreef ik als eerste over Quantum Natural Language Processing, vandaag kan ik het implementeren op een echte kwantumcomputer. Na meer dan twee decennia vormgeven van de fundamenten der kwantum computing, wil ik via CQC nu deel uit gaan maken van het proces om kwantumcomputers in de “echte wereld” te brengen, en de verantwoordelijke ontwikkeling van kwantum AI te leiden.“

Coecke staat ook in contact met het AI-lab van de VUB, voor een samenwerking die de twee liefdes van Coecke combineert: muziek en computing. “Ik was vorig jaar nog op de VUB om professor Geraint Wiggins van het AI Lab te ontmoeten. Geraint is wetenschapper en componist, en onderzoekt muziek vanuit een AI perspectief. Ik ben zelf muzikant en begin nu ook muziek te maken met behulp van kwantum computers. Aan de VUB heb ik vroeger de studentenkring Muziek en Experiment opgericht en heb zelf vele malen in het KultuurKaffee gespeeld."

PodCast interview in PhysicsWorld, een gerennomeerd natuurkundig tijdschrift: https://physicsworld.com/