Mentor & Professional Bill Cortvriend studeerde Handelsingenieur en ontwikkelde een veelzijdig werkprofiel

Wil jij net zoals Bill Handelsingenieur studeren? Ontdek dan snel de opleiding.

Bill Cortvriend studeerde af aan de VUB in 2013 en behaalde een masterdiploma Handelsingenieur. De daaropvolgende zeven jaar deed hij met dat diploma heel wat professionele ervaring op in uiteenlopende sectoren. Zo liep hij stage aan de Europese ambassade in Colombia, werkte hij als commercieel medewerker bij een KMO en onderhield hij als zelfstandige consultant commerciĆ«le processen bij start-ups. In 2018 ging Bill aan het werk bij BNP Paribas Fortis waar hij recent de rol van Beyond Banking Specialist aannam. 

ā€œIk heb een breed interesseveld en volgde daarom twee masterjaren met verschillende specialisaties. Het eerste jaar focuste ik op ondernemerschap en internationale relaties, het tweede op toegepaste technologieĆ«n. Mijn grote doel was om een holistische visie te ontwikkelen van het economische veld en die aan te vullen met kennis over kleinere ondernemingen. Als student wou ik vooral de wereld ontdekken en begrijpen hoe de maatschappij in elkaar zat. Dat kan je doen op verschillende manieren. Zelf heb ik ervoor gekozen om te focussen op economie en politiek. Dankzij mijn studies kreeg ik een beter beeld van hoe de grote economieĆ«n elkaar in evenwicht houden en de relatie tussen economie en politiek. Het was enorm interessant om de wereld vanuit dat standpunt te ontdekken.ā€ 

Internationale start 

Na zijn studies trapte Bill zijn carriĆØre af met een internationale stage. Zes maanden lang werkte hij aan de Europese ambassade in Colombia. Daar zag hij er mee op toe dat de internationale handelsovereenkomsten tussen de Europese landen en Colombia gerespecteerd werden. Zo zat Bill maandelijks samen met belangrijke Europese handelsvertegenwoordigers over eventuele inbreuken op de handelsafspraken. Bill blikt terug op die tijd als een fantastische periode waarin hij niet alleen veel bijleerde op professioneel vlak, maar waar hij ook als persoon een belangrijke groei doormaakte. 

ā€œMijn stage in Colombia was bijzonder boeiend. Ik deed veel ervaring op in de internationale economie en ontdekte hoe het werk in de publieke sector eraan toe ging. Bovendien kon ik mijn Spaans perfectioneren en leerde ik de taal op professioneel niveau te gebruiken. Als je een nieuwe taal leert, ontdek je tegelijkertijd ook een nieuwe cultuur en kan je hechte relaties opbouwen met mensen van die cultuur. Tijdens zoā€™n buitenlandervaring ontwikkel je een heel nieuw beeld van de wereld en dat is geweldig.ā€ 

Uiteenlopende ervaringen 

Na zijn stage wou Bill het ondernemerschap ontdekken en kennismaken met de private sector. De afgelopen jaren deed hij heel wat ervaring op in verschillende sectoren en bedrijfstypes. Zo werkte hij als commercieel medewerker bij de KMO ALPEGA en als Business Development Manager bij CitizenLab, een online burgerparticipatieplatform ontwikkeld door twee VUB-alumni. Vervolgens ging hij als zelfstandige consultant aan het werk en ondersteunde hij start-ups in hun commerciĆ«le processen, alvorens hij terechtkwam bij het grote corporate bedrijf BNP Paribas Fortis. 

ā€œDe laatste jaren heb ik veel verschillende functies uitgeoefend in verschillende sectoren. Dat maakt de keuze voor mijn toekomstige jobs alleen maar moeilijker. Je moet namelijk voortdurend dingen tegen elkaar afwegen. In een kleine start-up kunnen bijvoorbeeld heel snel beslissingen worden genomen, dat kan bij wijze van spreken zelfs bij de koffie gebeuren. In een bedrijf als BNP Paribas kunnen daar dan weer makkelijk zes maanden overgaan omdat er veel meer mensen bij betrokken moeten worden. Op dat vlak vind ik werken in een KMO, ergens tussen die twee uitersten in, het meest aantrekkelijk. Bovendien is er ook een verschil in de missie van het bedrijf. Bij ALPEGA ging het vooral om kostenefficiĆ«ntie, terwijl je bij CitizenLab meewerkt aan een project met een grote maatschappelijke impact. Ook dat is een heel andere manier van werken waar je je bewust van moet zijn.ā€ 

Meer dan mensen overtuigen 

Vandaag is Bill expert in niet-bancaire partnerships bij BNP Paribas Fortis. Dat houdt in dat hij onderzoek verricht naar niet-bancaire bedrijven en advies verleent aan de directie over een mogelijke samenwerking met die bedrijven. De grootste uitdaging aan de job is volgens Bill om mensen te overtuigen van een beslissing. Hij neemt er bovendien geen genoegen mee dat anderen simpelweg instemmen, maar wil ervoor zorgen dat zij ook proactief aan het werk gaan en zelf initiatief nemen. 

ā€œIk hou van de intellectuele uitdaging van mijn werk. Elke dag kom ik in contact met experten van verschillende departementen met een uitgebreide kennis over zaken waar ik zelf niets van weet. Bovendien moet ik zelf ook veel onderzoek verrichten waardoor ik voortdurend bijleer. Al die verschillende profielen zijn enorm boeiend. Dagelijks in contact komen met die diversiteit en expertise van mensen is ongetwijfeld het leukste kantje van mijn job.ā€ 

Bills tips & tricks 

Voor generatiestudenten: Je carriĆØre is lang en je kan je op elk moment heroriĆ«nteren. Ga dus voor iets wat je oprecht interesseert op dit moment. Het resultaat van je studies zie je trouwens Ć©cht na vier of vijf jaar nadat je je eerste job hebt aangenomen. De eerste jaren van je studies moeten dan ook vooral leuk zijn. Stress niet te veel en geniet van de nieuwe leerstof die je krijgt.

Voor laatstejaarsstudenten: Gewoon jezelf zijn werkt het best op de werkvloer. Als je begint te werken kom je terecht in een nieuwe wereld waaraan je je automatisch probeert aan te passen. Dan probeer je vaak iemand te zijn die je niet bent, maar blijf gewoon gezellig en sympathiek want zo zal je het verst komen. Op termijn zal je zelf wel merken dat iedereen, ook CEOā€™s en managers, gewoon mensen zijn zoals jij en ik en dat het niet nodig is om jezelf anders voor te doen.

Een dag op de job van Bill 

Als Beyond Banking Expert bij BNP Paribas Fortis doe ik onderzoek naar niet-bancaire partnerships en doe ik aanbevelingen over bedrijven waar BNP Paribas Fortis het best mee zou kunnen samenwerken. Zo heeft BNP Paribas bijvoorbeeld een niet-bancair partnership met PaxFamilia, een bedrijf dat een online platform ontwikkelt om familievermogens te beheren. Ikzelf en mijn team doen onderzoek naar die partners en geven advies aan de directie. Zelf beslissen we niet of de bank een partnership effectief aangaat, maar als expert wordt er wel naar je geluisterd. Je kan banken dus wel degelijk een bepaalde richting uitsturen als specialist. 

In mijn dagen probeer ik een zekere routine te steken. Ik begin vrij vroeg en zit doorgaans om 8u al achter mijn computer. Dan beantwoord ik mails en lees ik nieuwsbrieven of andere interessante artikels over de sector. Doorgaans heb ik zoā€™n drie tot vijf meetings per dag. Die meetings en mails probeer ik af te wisselen met diepgaand werk zoals studeren en redactiewerk. Om een partnership te evalueren moet ik strakke procedures volgen en veel documenten invullen. Voor de bank een nieuwe samenwerking aangaat, moeten we er eigenlijk een kleine thesis over schrijven en die voorleggen aan de directie. Dat is heel intensief werk dat ik daarom zoveel mogelijk probeer af te wisselen met kortere opdrachten. Tot slot zorg ik er ook voor dat ik elke dag genoeg sport en beweging krijg. Dat is essentieel om mijn concentratievermogen en motivatie hoog te houden.

GeĆÆnspireerd door Bill? Ontdek dan de opleiding Handelsingenieur of contacteer Bill via LinkedIn.