Al van jongs af aan is Mentor & Professional Jana Peeters (30) een geëngageerd persoon. Tijdens haar studies Agogiek werd ze geboeid door maatschappelijke kwesties in Zuid-Afrika, waar ze voor haar stage en haar thesis vertoefde. Nu begeleidt ze als vrijzinnig humanistisch consulent heel wat mensen bij deMens.nu, een koepelorganisatie voor vrijzinnig humanisme. ‘Hoewel we elkaar nu even niet kunnen aanraken, wil je elkaar ook niet loslaten.’

Wil je net zoals Jana Agogische Wetenschappen studeren? Ontdek dan snel de opleiding! Heb je vragen voor Jana na het lezen van dit artikel? Of ben je gebeten door haar profiel? Contacteer haar dan zeker via LinkedIn.

Waarom koos je voor een Master in Agogische Wetenschappen?

Ik studeerde eerst een bachelor orthopedagogie waar je vooral mee in de zorgsector terechtkomt. Tijdens deze bachelor ging ik voor zes maanden stage naar Zuid-Afrika waar ik werkte met kinderen met een handicap. Ik kwam er in contact met het taboe die daar rond handicap heerst. Ze benaderden de kinderen enerzijds vanuit liefdadigheid, maar anderzijds was er ook veel angst voor voodoo en hekserij. Ik vond dit intrigerend en sprak er over met de leerkracht die mij begeleidde. Hij raadde me aan om een Master Agogiek te studeren.

Ik herinner me dat ik na mijn bachelor de VUB bezocht. Het gevoel, de campus, het engagement en de veelheid aan activiteiten lagen helemaal in lijn met wat er bij mij kriebelde. Ik voelde meteen dat ik hier op mijn plaats zou zitten.

Voor mijn Master Agogiek trok ik opnieuw naar Zuid-Afrika voor twee maanden. Mijn thesisonderzoek ging over de beeldvorming van kinderen met een handicap door hulpverleners en ging dieper in op bijgeloof. Ik interviewde verschillende hulpverleners in de gemeente waar ik tijdens mijn Bachelor stage liep. Het voordeel was dat ik alles had geregeld: ik kende de mensen, ik had een verblijf en wist wie ik wilde interviewen. Omdat het goed omkaderd was kreeg ik direct een ja van de VUB. Ik kreeg ook subsidies en werd begeleid door het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking. Het was leuk dat ze mij zo ondersteunden.

Wat houdt Agogiek juist in?

Ik krijg regelmatig de vraag waar Agogiek nu écht voor staat. Het vakgebied is minder bekend dan bijvoorbeeld Psychologie, waardoor mensen er zich niet altijd een goed beeld van kunnen vormen. Ik vertel altijd dat het een kruispunt is van de drie domeinen: sociologie, filosofie en psychologie waarbinnen je als veranderingsdeskundige fungeert. We zijn actief in de socio-culturele en educatieve sector waar we het beleid op de doelgroep afstemmen. Het woord bruggenbouwer is hier helemaal op zijn plaats.

Wat hielp jou met het maken van je studiekeuze?

Als tiener had ik al een sterke voorkeur voor de sociale sector. Omdat ik weinig aanleg had voor de harde wetenschappen leken de mogelijkheden voor een studierichting eerder beperkt. Maar tijdens mijn Bachelor bloeide ik open, haalde ik een onderscheiding en merkte ik dat ik heel wat meer capaciteiten had. In tegenstelling tot mijn secundair onderwijs waar ik stevig moest knokken, heb ik tijdens mijn bachelor en master nooit één herexamen gehad. Het was voor mij dus een kwestie van een juiste studierichting te vinden. In de opleiding Agogische Wetenschappen vond ik het vertrouwen dat ik hiervoor nodig had.

Is er een bepaalde syllabus/les/prof die je altijd zal bijblijven?

Als student hadden wij een goede band met de proffen. Je kon ze zo makkelijk aanspreken. We konden elkaar vaak treffen in het KultuurKaffee, waar regelmatig evenementen werden georganiseerd door geëngageerde studenten. Doorheen de opleiding heb ik voornamelijk geleerd om zelf na te denken. Een syllabus vanbuiten blokken is één ding, maar er creatief mee aan de slag gaan maakt je pas echt een agoog.

Welk moment uit je studententijd zal je nooit vergeten?

Ik zat in de studiekring Vrij Onderzoek en was een vrij geëngageerde studente. Zo kon je me bijvoorbeeld vinden op de Belgian Pride, waar ik voor het eerst in contact kwam met deMens.nu. Ik vond het geweldig om op deze manier gestalte te geven aan wat ik belangrijk vond: vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Dat vond ik helemaal terug in het vrijzinnig humanisme. Ook mijn thesisonderzoek in Zuid-Afrika was echt onvergetelijk. Er verscheen ook een online artikel in MO Magazine over en wat later publiceerde ik een boek over de Afrikaanse taal. Iets wat ik nooit had durven dromen.

Tips & tricks voor studenten

Eerstejaarsstudenten: ‘Studeren is meer dan alleen achter je boeken zitten’

‘Zeker voor studenten Agogiek is het goed om je te engageren, verschillende dingen uit te proberen en deel uit te maken van het socio-culturele leven in en rond de campus.’

Laatstejaarsstudenten: ‘Volg waar je kriebels jou brengen’

‘Kijk naar wat je passies zijn in je vrije tijd en werk in het verlengde daarvan. Doe wat je energie geeft en probeer daar je beroep van te maken. Agogiek betekent ook out-of-the-box denken, initiatieven opstarten en negen op de tien keer levert dat mooie dingen op.’

Je loopbaan uitbouwen

Wat hielp je om aan een eerste job te geraken?

‘Na mijn studies ging ik aan de slag bij Uitstraling Permanente Vorming (UPV), een vormingsinstelling aan de VUB die lezingen en activiteiten organiseert. Daar zochten ze iemand voor een vervangingscontract.’

‘Na deze job ging ik aan de slag bij de Oudsdentenbond van de VUB (OSB). Zij brengen oud-studenten na hun studies samen door het organiseren van socio-culturele activiteiten. Hiernaast onderhield ik de sociale media, het magazine en hielp ik studenten op weg na hun studies. Dit was een toffe job omdat ik het echt mee vorm kon geven. 

‘Na drie jaar was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Die vond ik als vrijzinnig humanistisch consulent bij de koepelorganisatie deMens.nu. Geen nieuwe werkgever dus, maar wel een nieuwe invulling. Mijn job bestaat uit het aanbieden van een levensbeschouwelijke dienstverlening waarbij de mens centraal staat, in plaats van een god of gebod. Je kan bij mij terecht voor een plechtigheid zoals een lentefeest, relatieviering of een afscheidsplechtigheid. Daarnaast begeleid ik mensen die nood hebben aan een luisterend oor, geef ik infosessies en organiseer ik socio-culturele activiteiten rond allerhande thema’s.

Welke skills uit je opleiding heb je kunnen inzetten in je loopbaan?

‘Dat durven en out-of-the-box denken. Dankzij de VUB leerde ik zelf nadenken, nieuwe dingen te proberen en durven te doen. Het hielp me ook dat ik zelf bij verschillende organisaties als vrijwilliger actief was. Nu begeleid ik heel wat vrijwilligers en het helpt om jezelf in hun schoenen te kunnen verplaatsen.’

Welke essentiële skills leerde je tijdens je carrière?

‘De open visie. Het is goed om overtuigd te zijn van een bepaald idee, maar ik heb ook geleerd mijn mening bij te stellen naar de meningen van een ander. Ik stel voortdurend de dingen in vraag: “kan het anders?”, “kan het beter”. Ik geef graag het beste van mezelf op zowel professioneel als privé vlak.’

Hoe ervaar je je huidige job als moreel consulent bij deMens.nu?

‘Ik zit er volledig op mijn plaats. Wij zijn een jonge, maar groeiende levensbeschouwing en werken specifiek rond zingeving. Vooral de plechtigheden vind ik echt een meerwaarde voor mijn job. Mensen komen naar ons voor een intakegesprek en dan geven wij mee de ceremonie vorm. De uitvaartplechtigheden vond ik aanvankelijk wat onwennig, maar eigenlijk is dat nu een van de meest waardevolle momenten in mijn job. Recht uit het hart. Begrijp me niet verkeerd, het is een moeilijk moment. Maar het is ook een voorrecht om iemand zijn leven te vertellen en een eerbetoon te geven. Je krijgt er ontzettend veel dankbaarheid voor terug.

‘Door COVID zijn er minder plechtigheden en zijn we bezig met veel van onze diensten te digitaliseren. We doen ook veel rond mentale weerbaarheid momenteel. Gelukkig kunnen we nog fysieke gesprekken doen en mensen helpen bij het verwerken van rouw en verlies. We zijn ook gestart met wandelgesprekken in de natuur, iets wat we na COVID zullen blijven doen.

Wat was je grootste professionele uitdaging?

‘Toen ik bij de Oudstudentenbond VUB werkte organiseerde ik mee een galabal voor 1000 personen. Dat was wel een stevige opdracht waar ik ontzettend veel voldoening uit haalde. Nu met corona is de grootste uitdaging om de mensen vast te houden. Je mag elkaar niet aanraken, maar je wilt elkaar ook niet loslaten. We hebben een grote gemeenschap het is belangrijk het signaal te geven: wij zijn er voor u. Ons jaarthema is: 'Denk voor jezelf, zorg voor elkaar' en die is nu heel toepasselijk.

Wat zijn je verdere ambities?

‘Het hoogtepunt van de zomer is doorgaans onze aanwezigheid op Pukkelpop. Dit festival is ooit opgestart vanuit de Humanistische Jongeren. Wij hebben daar jaarlijks een infostand waar jongeren terechtkunnen voor een interactief spel, photobooth of iets anders fijn. Dit jaar werken we als alternatief op een wandeltrektocht rond zingeving voor jongeren. We willen een driedaagse doorheen heel Limburg organiseren waar ze mogen wandelen, fietsen en kajakken. Tijdens de driedaagse denken we na over: “Wat is mijn plekje in de samenleving en hoe voel ik mij daarbij in verbinding met anderen”.’

#DeWereldHeeftJeNodig

Hoe draag je in jouw job bij aan een betere wereld?

‘Als vrijzinnig humanistisch consulent probeer ik iedere dag bij te dragen aan een meer humane samenleving waarbij de mens centraal staat. Je kiest zelf hoe je in het leven staat en hoe je daar vorm aan geeft. Je mag zélf kritisch nadenken: wat wil ik uit het leven halen en welke betekenis geef ik daaraan, los van dogma’s. We pleiten in alles wat we doen voor de wetenschap als leidraad. Dat is nu meer dan ooit van levensbelang.'

Wil je net zoals Jana Agogische Wetenschappen studeren? Ontdek dan snel de opleiding! Heb je vragen voor Jana na het lezen van dit artikel? Of ben je gebeten door haar profiel? Contacteer haar dan zeker via LinkedIn.