Mentor & Professional Hannah Thijs over doorzetten en verantwoordelijkheid

Wil jij net zoals Hannah Kunstwetenschappen & Archeologie studeren? Ontdek de opleiding! 

Hannah Thijs is al haar hele leven gedreven met kunst bezig. In het middelbaar ging ze naar de kunstschool en ze had al redelijk snel bedacht dat ze later Kunstwetenschappen en Archeologie wou studeren aan de VUB. Haar masterjaar voltooide ze via een Erasmusprogramma aan de universiteit van Leiden waar ze contacten legde met het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome. Daar liep ze uiteindelijk twee stages. Aan haar universitaire studies voegde Hannah nog een studie cultuurmanagement toe, een echte meerwaarde volgens haar. Zowel tijdens als na haar studies deed ze nog een aantal bijkomende stages, waarna ze zich echt klaar voelde voor de arbeidsmarkt. Helaas was het vinden van een leuke job niet zo evident. Na enkele werkervaringen, de ene al succesvoller dan de andere, belandde Hannah uiteindelijk bij The Phoebus Foundation waar ze momenteel collection manager is. 

“Ik was nog vrij jong toen ik wist dat ik later kunstgeschiedenis wou studeren. Toen het eenmaal zover was, heb ik nog even getwijfeld of ik niet zou kiezen voor een opleiding met betere kansen op de arbeidsmarkt. Toch was kunstgeschiedenis de enige opleiding die ik mezelf echt zag doen. Ik volgde mijn gevoel en daar sta ik nu nog steeds achter. Bovendien ben ik ook erg blij dat ik de theoretische en academische opleiding heb aangevuld met praktische stages en de master cultuurmanagement.” 

Jezelf smijten helpt 

De overgang van de kunstopleiding in het middelbaar naar de academische opleiding op de universiteit was niet eenvoudig voor Hannah. Ze was het niet gewend om grote hoeveelheden theorie te verwerken en had er ook geen aanleg voor. Niettemin slaagde ze erin om haar studies met glans af te ronden. Een goede portie doorzettingsvermogen en een ijzersterke wil om er te raken waren de toveringrediënten voor Hannahs succesrecept. 

“Ik wou absoluut Kunstwetenschappen studeren, maar dat kon enkel aan de universiteit. Dat leek in het middelbaar heel moeilijk voor mij. Toch ben ik ervoor gegaan, ervan uitgaand dat ik ‘maar kon proberen’. Het was inderdaad niet makkelijk, maar ik heb gemerkt dat als je gedreven en gemotiveerd bent, het wel lukt. Als je 18 jaar bent, lijkt de universiteit een erg griezelige plek, maar je moet beseffen dat je met inzet en enthousiasme heel ver kan raken en dat professoren – zeker op de VUB – ook maar mensen zijn die je graag willen helpen om je doelen te bereiken.” 

Meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid 

Op dit ogenblik is Hannah Collection Manager bij The Phoebus Foundation, een kunststichting in Antwerpen. Haar functie omvat heel wat aspecten: van kunstaankopen en bruiklenen coördineren en de databank beheren en ontwikkelen tot meewerken aan tentoonstellingen en publicaties. Hannah heeft het gevoel dat ze op de juiste plaats zit en kreeg de afgelopen jaren steeds meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheden toebedeeld. Die nieuwe uitdagingen doen haar expertise in de sector nog verder toenemen. Het gevoel dat ze blijft groeien in haar werk vindt ze erg leuk en belangrijk. 

“Eén van de grootste uitdagingen binnen mijn huidige functie is om mijn werk rond te krijgen. Dat is soms alleen mogelijk door te delegeren en dingen uit handen te geven. Door de jaren heen heb ik geleerd om daarop te anticiperen. Je moet op voorhand drukke periodes kunnen inschatten en bedenken of iets gaat lukken of niet. Als je bepaalde taken aan andere mensen wil doorspelen, moet je ervoor zorgen dat je voldoende tijd hebt om hen hierop voor te bereiden. Daar ben ik heel sterk in gegroeid. Door echt in het werk gegooid te worden, leer je uit je fouten en ontdek je hoe je het de volgende keer beter kan aanpakken. Nu vind ik het eigenlijk wel leuk om mensen te begeleiden en aan te sturen. Dat jobaspect zou ik in de toekomst dan ook nog wat verder willen uitwerken.” 

Hannahs tips & tricks 

Voor generatiestudenten: Maak een weloverwogen studiekeuze. Er is een groot verschil tussen kiezen voor een richting omdat je echt niets anders wil doen of omdat je denkt dat het misschien wel leuk kan zijn. Als je gepassioneerd bent voor iets, volg dan je hart en ga ervoor. Als je nog niet weet waar je interesse naar uitgaat, denk dan eerst eens heel goed na over wat je wil doen in het leven en waar je goed in bent. Inspelen op je sterke punten is belangrijk in het leven en de universiteit is op zich een heel leerproces dat je ook helpt om jezelf te ontdekken. Je zal te weten komen dat sommige dingen niet voor jou weggelegd zijn, maar ook dat is oké. Iedereen heeft zijn sterktes en zwaktes. 

Voor laatstejaarsstudenten: Wees geduldig, positief en enthousiast. De kans is groot dat je terechtkomt in een job die niet direct je eerste keuze was, maar begin gewoon te werken en doe ervaring op. Ik heb ook eerst ergens anders gewerkt voor ik in mijn huidige job beland ben. Dat was absoluut niet mijn droom, maar achteraf gezien heb ik dankzij dat werk wel veel kansen gekregen. Ik heb er enorm veel geleerd gedurende die periode en het was uiteindelijk ook het opstapje naar mijn huidige job. Blijf er dus altijd op vertrouwen dat je goed zal terechtkomen.

Een dag op de job van Hannah 

Vierenhalf jaar geleden startte ik als Collection Administrator bij The Phoebus Foundation, een kunststichting die ontstond uit de privécollectie van Fernand Huts. Door de jaren heen is mijn functie geëvolueerd tot die van Collection Manager. Ik volg de kunstaankopen op, beheer en ontwikkel onze databank, coördineer de bruikleendossiers en organiseer kunsttransporten. Dat doe ik allemaal in samenwerking met mijn collega’s op kantoor en in ons depot. Daarnaast stuur ik ook collega’s aan die instaan voor administratieve ondersteuning en werk ik mee aan tentoonstellingsprojecten en publicaties. Ik heb dus een job met een enorm diverse jobinhoud en dat is vrij uniek in onze sector. 

Op een doordeweekse dag verricht ik hoofdzakelijk bureauwerk. De opvolging van de bruikleendossiers en databank vergen veel administratie. Soms ben ik ook wel op verplaatsing voor de opbouw van tentoonstellingen of voor een bezoek aan ons depot waar de kunstwerken hangen.

Geïnspireerd door Hannah? Ontdek de opleiding Kunstwetenschappen & Archeologie of contacteer Hannah via LinkedIn