Mentor & Professional Eva Tyteca over de mogelijkheden van bio-ingenieurswetenschappen

Wil jij net zoals Eva Bio-ingenieurswetenschappen studeren? Ontdek dan snel de opleiding!

Eva Tyteca is wetenschapster in hart en nieren. In het middelbaar al had ze een voorliefde voor alle wetenschapsvakken en ze stortte zich dan ook met enthousiasme op de studie Bio-ingenieurswetenschappen. De VUB-sfeer en lesmethodes bevielen Eva wel en na haar thesis besloot ze dan ook haar universitaire carrière te verlengen met een doctoraat. Ook vandaag levert ze nog steeds belangrijk werk voor de wetenschap. Als beleidsadviseur bij de Belgian Feed Association zet ze zich elke dag in om voedselveiligheid en duurzaamheid in de voedselketen te verzekeren en om de belangen van mengvoederfabrikanten te behartigen. 

“Ik koos voor de VUB omwille van het vrijzinnige karakter. Ook het les volgen in kleine groepjes en dicht contact hebben met de proffen sprak mij sterk aan. Ik ben een sociaal iemand en kom graag onder de mensen, maar ik gedij toch beter in kleine groepen dan in grote. Vanaf het eerste jaar al heb ik gebruikgemaakt van die dichte contacten. Ik sprak de proffen aan als ik vragen had en die werden ook elke keer beantwoord.” 

Een waaier aan wetenschappen en jobuitwegen 

Door de veelheid aan mogelijkheden was de zoektocht naar de ideale opleiding niet vanzelfsprekend voor Eva. Gepassioneerd door alles wat met wetenschap te maken had, ging ze op zoek naar een richting met een goed gevuld wetenschappelijk lessenrooster. Zo viel haar oog uiteindelijk op Bio-ingenieurswetenschappen, een richting die een waaier aan wetenschappen aanbood zonder dat ze haar brede interesseveld tot één specifiek domein zou moeten beperken. 

“De waaier aan vakken in de opleiding zorgt ervoor dat je je jobuitwegen breed houdt. Bio-ingenieurs zijn multi-inzetbaar. Je kan van alles worden, van projectingenieur en beleidsadviseur tot kwaliteitsmanager. Tijdens de opleiding lijken je mogelijkheden vrij vaag, maar die kennis over verschillende domeinen is eigenlijk een heel nuttige vaardigheid.” 

Zelf meeschrijven aan wetenschapsliteratuur 

Nadat ze haar thesis indiende, kreeg Eva de kans om te doctoreren aan de VUB. Hoewel ze nooit gedroomd had van een academische carrière, ging ze de uitdaging niet uit de weg. Doctoreren vond Eva een leuk avontuur. Ze kreeg de kans om naar het buitenland te gaan, mensen dingen bij te brengen en de wetenschap zelf een stukje vooruit te helpen. Haar doorzettingsvermogen en volharding neemt ze ongetwijfeld mee uit die carrière. 

“Doctoreren is eigenlijk een verlenging van je studies waarbij je het heft in eigen handen neemt. In plaats van de informatie te leren uit een tekstboek, ga je nu zelf de paragrafen schrijven die dat tekstboek opvullen. Dat is wel heel heftig. Er zijn bergen en dalen op de weg en soms lijkt het alsof niets lukt, maar je leert ook door te gaan en zelfstandig de zaken terug op te nemen. Langs de andere kant leer je ook een netwerk uitbouwen en hulp inschakelen wanneer nodig. Eigenlijk word je een manager van je eigen project. Dat is enorm leerrijk.” 

De wereld een stapje vooruithelpen 

Na vijf jaar wetenschappelijk onderzoek besloot Eva het over een andere boeg te gooien en te zoeken naar een uitdagende job die ze eenvoudiger met haar gezinsleven kon combineren. Zo kwam ze terecht als beleidsadviseur bij de Belgian Feed Association, een organisatie die de belangen van mengvoederfabrikanten behartigt. Dagelijks zet ze zich in om de fabrikanten economisch te beschermen en om voedselveiligheid en duurzaamheid te waarborgen. Dat haar werk een onmiddellijke, positieve impact heeft op de maatschappij is een enorm belangrijke drijfveer voor Eva. 

“Vooral de uitdaging, de variatie en het gevoel dat ik iets kan betekenen voor de maatschappij vind ik zo leuk aan mijn job. Ik wil de wereld vandaag een beetje beter maken. Een doctoraat is natuurlijk ook een fundamenteel onderzoek, maar daar gaat de maatschappij morgen niet mee aan de slag. De mengvoederfabrikanten en boeren kunnen de cijfers die ik vandaag analyseer direct gebruiken. Ik vind het geweldig dat ik iets kan doen dat onmiddellijk iemand verder kan helpen.” 

Eva’s tips & tricks 

Voor generatiestudenten: Neem je lessen en labo’s serieus, maar geniet ook van al het andere dat bij het studentenleven komt kijken. Zelf ben ik altijd blijven sporten en was ik actief lid van de studentenkring Biotecho. Die ervaringen neem je even hard mee als je studies zelf en vormen ook echt wie je bent. Een kritisch en intelligent persoon word je niet alleen door in de les te zitten, maar ook door alles erbuiten mee te pikken. 

Voor laatstejaarsstudenten: Begin op tijd met solliciteren en je licht op te steken bij een aantal bedrijven. Toen ik afstudeerde, wist ik eigenlijk nog steeds niet wat er allemaal echt kon. Er is een waaier aan mogelijkheden die heel wat afgestudeerden niet kennen. Kijk verder dan wat je persoonlijk denkt dat je kan en probeer nieuwe dingen uit.

Een dag op de job van Eva 

Als beleidsadviseur bij de BFA houd ik mij in het algemeen met drie grote luiken bezig: economische cijfers, voedselveiligheid en duurzaamheid. Samen met alle schakels in de vleesproductieketen willen we ervoor zorgen dat de consumenten gezond, eerlijk en betaalbaar voedsel op hun bord krijgen, maar ook dat de mensen die dat voedsel maken eerlijk betaald worden. Ik ben dan ook heel vaak bezig met cijfers analyseren en rapporten schrijven. Ik zit ook regelmatig met de overheid en andere stakeholders samen om te overleggen over die cijfers en gepaste acties te definiëren. 

Het aspect voedselveiligheid houdt dan weer heel wat chemische analyses in. Het voeder van de dieren wordt uitvoerig gecontroleerd om er zeker van te zijn dat het voedsel dat naar de consument gaat gezond is en geen ongewenste stoffen bevat. Tot slot zetten we als sector ook sterk in op duurzaamheid. Zo willen we minder antibiotica in de vleesproductieketen en proberen we zoveel mogelijk bijproducten uit de levensmiddelen- en biobrandstoffenindustrie te gebruiken als voeder voor onze dieren. Dat wil zeggen dat we producten die niet meer bruikbaar zijn voor mensen, inzetten als voeder. Dat voeder moet natuurlijk wel voldoen aan bepaalde nutritionele vereisten. Daarom gaan we elke dag na welke grondstoffen voorhanden zijn en hoe we die kunnen combineren opdat de dieren juiste voedingswaarden binnenkrijgen. 

Mijn job omvat dus bijzonder veel aspecten en dat maakt hem zo leuk. Elke dag is anders en verloopt bijna nooit zoals je hem voorspeld had. Als je de opleiding Bio-ingenieurswetenschappen leuk vond, dan is deze job ongetwijfeld iets voor jou.

Geïnspireerd door Eva? Ontdek dan de opleiding Bio-ingenieurswetenschappen of contacteer Eva via LinkedIn.