Mentor & Professional Anne Renders over projectmanagement en Taal- en Letterkunde

Wil jij net zoals Anne Taal- en Letterkunde studeren? Ontdek dan snel de opleiding!

Anne Renders had aan het einde van haar middelbare studies nog geen duidelijk idee van de kant die ze op wilde. Wel wist ze dat ze als eeuwige boekenwurm uitblonk in talen. Toen een aantal vrienden kozen voor Taal- en Letterkunde aan de VUB, ontdekte ze dan ook dat de richting ook wel iets voor haar kon zijn. Ze startte met de talen Nederlands en Engels en besloot een jaar later om ook Frans aan dat lijstje toe te voegen. Nadat Anne twee masters in de Taal-en Letterkunde en vervolgens ook een derde master in de Communicatiewetenschappen behaalde, was ze klaar voor de arbeidsmarkt. Tegen haar eerste verwachtingen in kwam ze niet terecht in de taalsector, maar engageerde ze zich als projectmedewerker eerst voor The Belgian Pride en momenteel voor het UZ Brussel. 

“Als ik opnieuw een studiekeuze zou moeten maken, zou ik ongetwijfeld opnieuw voor Taal- en Letterkunde gaan. Je krijgt enorm veel vrijheid in de studies en kan eigenlijk voor een groot deel je eigen programma samenstellen. Daardoor kan je je opleiding goed afstemmen op je eigen interesses en jezelf zo verder ontplooien.” 

Project Manager bij The Belgian Pride 

Toen Anne stage liep tijdens haar masterstudies, kwam ze terecht in het Jubelparkmuseum. Zo ontdekte ze haar interesse in de socio-culturele sector en wist ze dat ze na haar opleiding wou werken op het culturele terrein. Haar zoektocht eindigde uiteindelijk toen ze een job kreeg aangeboden als projectmanager van The Belgian Pride. Die job heeft Anne voorzien van een flinke dosis zelfvertrouwen en heeft haar geleerd hoe ze haar academische kennis kon omvormen tot een waardevolle troef voor de arbeidsmarkt. 

“Tijdens de vier jaar dat ik werkte voor The Belgian Pride leerde ik afstappen van het academische kantje dat nog wat bleef hangen na mijn studies. De praktijk blijkt toch nog helemaal anders te zijn dan de universiteit. Daar zijn mensen niet zo puriteins bezig met taal en dat is wel even aanpassen. Je wordt er echt ingegooid en moet zo snel mogelijk je draai leren vinden, maar na een tijdje lukt dat wel.” 

Het grote nut van talen 

In 2018 startte Anne met een nieuwe job en werd ze projectmedewerker bij het UZ Brussel. Daar werkt ze mee aan een RIZIV-project voor kwetsbare zwangere vrouwen. Opnieuw is ze sociaal geëngageerd en bestaat haar functie uit netwerken creëren en mensen overtuigen, net zoals bij The Belgian Pride. Beide jobs lijken misschien niet onmiddellijk een link te hebben met haar studies, maar toch blijkt de talenkennis nog steeds een enorm praktisch nut te hebben voor Anne. 

“In het hartje van Brussel is een goede talenkennis hebben een groot voordeel, dat heb ik de voorbije jaren aan den lijve ondervonden. Ik kom in contact met mensen die verschillende talen spreken en moet hen ook nog eens proberen overtuigen van het project. Als je de taal niet goed beheerst, dan kan dat een struikelblok worden voor je werk. Dankzij mijn hoge talenniveau in Nederlands, Frans en Engels is die communicatie gelukkig nooit een probleem geweest voor mij.” 

Nieuwe uitdagingen 

Als projectmedewerker weet Anne dat haar aanwezigheid in een bedrijf meestal tijdelijk is. Na een aantal jaren, wanneer het project is afgerond, zal ze vermoedelijk op zoek gaan naar een nieuwe job. Met die verandering heeft ze geen probleem, integendeel. Ze beschouwt het als een nieuwe kans die haar groei alleen maar verder kan stimuleren. 

“Je doet voortdurend nieuwe ervaringen op in het leven die je op een bepaalde manier veranderen. Je groeit in je werk en je interesses evolueren aanzienlijk. Daarom vind ik het ook niet erg om na een aantal jaar van job te veranderen. Zo kan ik steeds nieuwe uitdagingen aangaan en een job vinden die aansluit op hoe ik op dat moment in het leven sta.”

Annes tips & tricks 

Voor generatiestudenten: Leer wat je interesseert en ontdek daar vervolgens je passie in. Kies je studies niet in functie van een beroep dat je wil uitoefenen. Je evolueert enorm doorheen je opleiding en je ontwikkelt heel andere interessevelden. Wees open-minded en ontdek nieuwe pistes waar je voorheen nog niet van op de hoogte was. 

Voor laatstejaarsstudenten: Probeer zoveel mogelijk ervaring op te doen in sectoren die te maken hebben met je richting. Doe eventueel vrijwillige stages voor je echt aan het werk gaat. Studies zijn niet het allerbelangrijkste op de arbeidsmarkt. Werkgevers gaan niet alleen op zoek naar werknemers met een diploma, maar willen vooral werkervaring. Zorg er dus voor dat je hen die ervaring kan bieden en ga aan de slag!

Een dag op de job van Anne 

Ik ben momenteel actief als projectmedewerker bij het UZ Brussel waar ik mij engageer voor een project rond kwetsbare zwangere vrouwen. Op mijn werk ben ik voornamelijk bezig met mensen contacteren en informatie communiceren. Ik neem deel aan heel wat vergaderingen en ontmoet partners die ik moet proberen overtuigen om mee te werken aan het project. 

Als netwerkverantwoordelijke, ben ik ook het aanspreekpunt van het project waarvoor ik bijvoorbeeld regelmatig presentaties geef. In dat opzicht komt mijn talenkennis heel goed van pas. Ik kan vlot praten en schrijven in drie talen en dat is mooi meegenomen in mijn functie. Als talenspecialist lees en corrigeer ik ook vaak teksten van collega’s. Het sociale contact is ook wat ik het leukste vind aan mijn job. Talen gebruiken en mensen overtuigen is iets wat mij heel hard ligt.

Geïnspireerd door Anne? Ontdek de opleiding Taal- en Letterkunde of contacteer Anne via LinkedIn!