Kunstenaar Honoré d’O ontvangt Laudatio van VUB-rector Caroline Pauwels

Hoe ziet het leven er uit zonder corona? Dat is iets wat we ons vandaag steeds maar moeilijker kunnen voorstellen. VUB-curator Hans De Wolf brengt daarom een nieuwe tentoonstelling op de campus USquare die de pandemie eventjes doet vergeten. Met het koepelproject ‘PARADISE PROJECTS’ doen vijf verschillende kunstprojecten alsof het virus er nooit is geweest of alsof het er niet toe doet. Met dit project willen de kunstenaars perspectief en utopie bieden na een jaar van corona. Daarnaast bevat de tentoonstelling ook een Marcel Duchamps kamer en een orgelpunt dat nog geheim blijft tot de opening op 28 mei. Die dag wordt ook deelnemend kunstenaar Honoré d’O gelauwerd als eerste ‘Master of Arts’ door VUB-rector Caroline Pauwels.

De coronapandemie teistert de wereld nu langer dan een jaar, maar de ‘Paradise Projects’ trachten dat te doen vergeten. Acht beeldende kunstenaars creëerden 5 projecten  met als rode draad de essentie van het Menselijke DNA. Elke kunstenaar bevraagt op zijn eigen manier een ander aspect van de menselijke aard. De ‘Duchamp kamer’ met een remake van het bekende ‘oratorium’  uit 1987 vervoegt het project en vervolledigt de dialoog als een zesde hoofdstuk in het verhaal.

Een Laudatio voor Honoré d’O

Het omvangrijkste project van de tentoonstelling ‘Titel met zalm ... God is a Child’ wordt aangeboden door de kunstenaar Honoré d’O, een van de belangrijkste Belgische installatie- en videokunstenaars die in binnen- en buitenland actief is. Als beloning voor zijn baanbrekend werk in de kunstwereld krijgt hij van rector Caroline Pauwels als eerste de titel van ‘Master of Arts’. Met deze nieuwe honorifieke titel wil de VUB op jaarlijkse basis een verdienstelijke kunstenaar “honore-ren”.

Praktisch

PARADISE PROJECTS is het resultaat van een samenwerking tussen VUB en ULB en vindt plaats op de eerste verdieping van gebouw L op de site van USquare. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en geopend van 28 mei tot en met 31 juli dinsdag tot zaterdag, 13u-17u. Gesloten op zondag en maandag.

De deelnemende kunstenaars

Honoré D’o - Joëlle Tuerlinkx - Marlies De Clerck - Masanao Abe - Frank Theys - Jef Geys - Max Landsberg - Philipp Otto Runge.

Alle informatie vind je op de Facebookpagina van de tentoonstelling:

https://www.facebook.com/paradiseprojects.bxl