Heel wat burgers zetten zich vandaag in voor hun buurt, buurtbewoners en zelfs voor onbekenden. Met de toegankelijke vragenlijst “Solidariteit in tijden van Corona” willen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel deze initiatieven in kaart brengen. “Om de maatschappelijke veerkracht tijdens een crisismoment te kunnen vastleggen en te onderzoeken, hebben wij een korte vragenlijst opgesteld die nagaat welke hulp er gegeven wordt, aan wie en om welke redenen. We willen hiermee ook het ‘positieve’ zichtbaar maken en mensen een extra stimulans geven om zich voor elkaar in te zetten”, zegt Sarah Dury, professor Agogische Wetenschappen.

De vragenlijst bestaat in drie talen: Nederlands, Frans en Engels, zodat zoveel mogelijk burgers in heel België aan de enquête kunnen deelnemen. Het invullen van de vragenlijst neemt ongeveer vijf minuten in beslag. De vragenlijst blijft open tot en met vrijdag 27 maart. De Nederlandstalige versie vindt u hier.

De coronacrisis raakt ons allemaal, zowel persoonlijk, als op werk, economisch en maatschappelijk vlak. Ondanks deze crisis zijn velen onder ons solidair en proberen ze anderen te helpen. Heel wat spontane en mooie hulpacties duiken op. De vragen die de onderzoekers van de vakgroep Agogische Wetenschappen hebben opgesteld peilen naar de acties die burgers de laatste zeven dagen hebben ondernomen in het kader van hulp en steun aan familie, vrienden, buren, onbekenden. De vragen peilen ook naar de motieven van de burgers om te helpen, naast enkele socio-demografische vragen om acties en motieven te kunnen plaatsen. De verzamelde data worden nadien geanalyseerd om zo een beeld te schetsen over de solidariteit in de samenleving tijdens crisismomenten. 

Vragenlijst

Nederlandstalige versie

Franstalige versie

Engelstalige versie

Contact:

Sarah Dury

Agogische Wetenschappen

Sarah.dury@vub.be

0479 7590 29