Moleculaire beeldvorming om oncologische, cardiovasculaire en immunologische ziekten aan te pakken

Een nieuwe VUB spin-off, genaamd ABSCINT NV, werd opgericht. De spin-off is gebaseerd op technologie ontwikkeld door de gezamenlijke onderzoeksinspanningen van de teams van Prof. Dr. Tony Lahoutte en Prof. Dr. Jo Van Ginderachter aan de VUB en VIB in Brussel. ABSCINT is een klinisch bedrijf voor moleculaire beeldvorming dat diagnostica ontwikkelt op basis van single domain antibodies of enkelvoudige domeinen van antilichamen. Single domain antibodies zijn unieke moleculen die oorspronkelijk aan de VUB werden ontdekt en aan de basis liggen van een aantal succesvolle biotechbedrijven.

ABSCINT zal zich toespitsen op de ontwikkeling van radiogelabelde single domain antibodies voor moleculaire beeldvormingstoepassingen. Moleculaire beeldvorming wordt gebruikt voor de diagnose van ziekten, voor de therapiekeuze bij patiënten en voor de evaluatie van de therapeutische respons, op basis van specifieke moleculaire merkers, die met een korte scan van het hele lichaam, zichtbaar kunnen gemaakt worden. Het bedrijf heeft twee producten in de klinische fase: een voor oncologie en een voor cardiovasculaire aandoeningen.

Zaaikapitaal en belangrijke samenwerkingen

De zaaikapitaalronde werd geleid door Qbic, wiens sterke banden in het Luikse ecosysteem het voor Noshaq gemakkelijker maakten om toe te treden tot de groep van investeerders. De financiële steun van Qbic, Noshaq en de VUB effende voor ABSCINT de weg naar de goedkeuring van een O&O- project en de financiële steun van het Waalse Gewest, geïnitieerd door BioWin, de competitiviteitscluster van Wallonië. ABSCINT heeft in hierdoor toegang tot 2 miljoen euro  om zijn activiteiten op te starten. In het kader van dit project werden ook solide samenwerkingen opgezet met Xpress Biologics, IRE, UCL en VUB.

Ervaren managementteam

ABSCINT startte zijn activiteiten op in Luik, België, en heeft Karine Clauwaert als CEO aangesteld, samen met Tony Lahoutte als Medisch Directeur. Het bedrijf wordt versterkt door een managementteam met een sterke industriële ervaring en expertise in de productie van single domain antilichamen, radiofarmaca, en de klinische implementatie van radioactief gemerkte moleculen.

  • Karine Clauwaert (CEO): "Deze financiering plaatst ons in een uitstekende positie om de klinische ontwikkeling van onze eerste producten te versnellen. Onze technologie vormt een platform dat diagnostische oplossingen zal bieden voor meerdere ziekten waar een grote klinische behoefte tot correcte diagnose is. We hebben een sterk team aangetrokken en belangrijke samenwerkingen opgestart. Met de steun van onze investeerders zullen we ons bedrijf uitbouwen en onze producten op de markt brengen."
  • Tony Lahoutte (Medisch Directeur): "Het single domain platform heeft aangetoond veelbelovend te zijn in onze academische klinische Fase I en Fase II studies. Ik ben enthousiast om onze moleculen in een industrieel traject te brengen dat moet leiden tot finale goedkeuring van onze producten. De technologie kan in de nabije toekomst een belangrijke impact hebben op de behandeling van patiënten."
  • Marc Noppen, MD, PhD (CEO UZ Brussel): "Moderne precisie- en gepersonaliseerde behandelingen vereisen (zeer) vroege, precisiediagnoses. De methodologie van ABSCINT (en het track record van de oprichters) zijn absoluut veelbelovend om in deze behoefte te voorzien. Daarom onderschrijft UZ Brussel dit initiatief en investeert het erin."
  • Jean Van Nuwenborg (Qbic): "De combinatie van single domain antilichamen met radioactiviteit zou de diagnose van een groot aantal ziekten aanzienlijk kunnen bevorderen en de vooruitzichten voor patiënten kunnen verbeteren. Qbic is verheugd deze solide groep van startinvesteerders te hebben samengebracht en het ABSCINT team te helpen zijn veelbelovende pijplijn verder te ontwikkelen."
  • Gaetan Servais (CEO Noshaq): "Onze kapitaalinvestering in ABSCINT vertegenwoordigt een belangrijke kans om deel te nemen aan de ontwikkeling van wat volgens ons een opwindende diagnostische technologie is voor oncologische en cardiovasculaire aandoeningen. We zijn verheugd de Vennootschap te verwelkomen in Luik om hier haar activiteiten op te zetten met als doel samenwerkingen met andere spelers in de regio te bevorderen".