Via de coördinerende stagemeesters en de Vereniging van Arts-Specialisten-in-Opleiding (VAS0) bereiken ons verontrustende berichten van jonge collega’s in opleiding die potentieel zonder inkomen dreigen te vallen door de coronacrisis. Zo zouden sommige stagemeesters deze collega’s verplichten om verlof te nemen of aankondigen dat ze technisch werkloos zullen worden, omdat niet-dringende aandoeningen momenteel niet worden behandeld. Ongetwijfeld gaat het hier om een beperkte groep, maar de faculteiten Geneeskunde en universiteiten vinden dit onaanvaardbaar.

De arts-specialisten en huisartsen in opleiding zijn een onmisbare schakel in de bestrijding van deze COVID-19-pandemie, maar ook in de zorg van patiënten met andere aandoeningen. Het is vanzelfsprekend dat de arts-specialisten in opleiding (ASO) en huisartsen in opleiding (HAIO) daarom tijdelijk hun activiteit moeten heroriënteren en dat hun opleiding wat anders zal verlopen. Dit wordt ondersteund door richtlijnen van de overheid. De overheid heeft ook financiële middelen voorzien om de gezondheidszorg door deze crisis te loodsen en de verloning van artsen in opleiding, die nu overigens vaak in de frontlinie van deze crisis staan, behoort tot dit financiële plan. Er is dus geen enkele reden om onze jonge collega’s in de financiële onzekerheid te duwen, het zou ook bijzonder oncollegiaal zijn. 

Daarenboven duidt dergelijke maatregel in het nadeel van de ASO’s op een gebrek aan empathie en opleidingsgerichtheid. We zijn ervan overtuigd dat het hier om een beperkte groep gaat, maar we willen toch waarschuwen dat wij vanuit de universitaire coördinatie deze maatregelen niet kunnen aanvaarden aangezien ze de facto betekenen dat deze collega’s zonder inkomen worden gezet. 

Als universiteiten en faculteiten willen we, samen met het overgrote deel van de bevolking, alle gezondheidswerkers danken voor de grote inzet en flexibiliteit in deze onzekere tijden, en nu in het bijzonder ook de arts-specialisten en huisartsen in opleiding. Aan de artsen in opleiding een duidelijke boodschap: jullie kunnen rekenen op onze steun.

Paul Herijgers, decaan Geneeskunde KU Leuven

Guy Hubens, decaan Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen UAntwerpen

Piet Hoebeke, decaan Geneeskunde UGent

Peter in  ’t Veld, decaan Geneeskunde en Farmacie VUB

Luc Sels, rector KU Leuven

Herman Van Goethem, rector UAntwerpen

Rik Van de Walle, rector UGent

Caroline Pauwels, rector VUB