Neem deel aan internationaal tijdsbestedingsonderzoek van onderzoeksgroep TOR en onderzoeksbureau hbits van de VUB.

Samen met hbits, een spin-off van de Vrije Universiteit Brussel start onderzoeksgroep TOR een tijdsbestedingsonderzoek om de gevolgen van de corona-crisis op het dagelijkse leven in kaart te brengen TOR (Tempus omnia revelat) doet al sinds 1982 tijdsbestedingsonderzoek. Wat is er veranderd, hoe passen we ons aan en welke effecten kan dit hebben op lange termijn? Professor sociologie Ignace Glorieux: “Het dagelijkse leven staat helemaal op zijn kop, gescheiden levenssferen zoals werk en gezin vallen samen. Wij willen de korte en lange effecten hiervan onderzoeken en roepen daarom iedereen op om de survey in te vullen en ook te delen met vrienden en via Social Media, ook internationaal.” Het onderzoek is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels. Je vindt de survey op https://www.dagelijksleven.eu

Recent werden in heel veel landen strenge maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De instellingen die normaal ons dagelijkse leven structuur en afwisseling geven – het werk, de school, de winkels, de fitness, het café, … - functioneren niet langer zoals voorheen. Routines verliezen hun geldigheid, verplaatsingen zijn gelimiteerd en onze sociale contacten zijn beperkt of verlopen via andere kanalen. Levenssferen die tot hier toe vrij goed gescheiden waren, zoals werk, gezin en school, vallen nu samen. Het verloop van het dagelijks leven, maar ook het collectieve ritme van onze samenleving zijn op heel korte tijd fundamenteel omgegooid.

Ignace Glorieux, professor sociologie legt het doel van het onderzoek uit:

“Het is niet duidelijk welke gevolgen deze drastische veranderingen op korte en lange termijn zullen hebben op ons dagelijks leven. In ieder geval verloopt onze tijdsbesteding niet meer zoals voorheen. Maar wat is veranderd en hoe passen we ons aan deze nieuwe omstandigheden aan? Hoe organiseren we ons betaald en huishoudelijke werk? Hoe gaan we om met kinderen die de ganse dag thuis zijn? Wat doen we om ons te ontspannen? Hoe ziet het dagverloop er uit in onze gezinnen? En is er nog een verschil merkbaar tussen week- en weekenddagen en werk- en vakantiedagen? Dit alles willen we mede aan hand van dit onderzoek te weten komen.”

Hoofdonderzoekers: Ignace Glorieux, Joeri Minnen, Sven Rymenants en Theun Pieter van Tienoven.

Neem deel aan dit onderzoek:

NL: www.dagelijksleven.eu.

ENG: https://www.everydaylife.eu

FR: https://www.viequotidienne.eu 

Contact:

Ignace Glorieux (Onderzoeksgroep TOR – Vrije Universiteit Brussel)

ignace.glorieux@vub.be

0475 25 48 02

Joeri Minnen (CEO hbits cv)

joeri.minnen@hbits.io

0497 18 95 03