Tijdens de weKONEKT.brussels-week ontdekken studenten van de Vrije Universiteit Brussel hoe ze samen met Brusselse organisaties het verschil kunnen maken voor hun stad, haar inwoners én de studenten die er les volgen. Zo slaan studentenverenigingen Campina en Limburgia op 1 april de handen in elkaar met de Ancienne Belgique voor een sociaal-geëngageerd én coronaproof 70-80-90 hip-hop feestje. Een geslaagd cultureel partnership dat nu al naar meer smaakt, als je het ons vraagt! We legden ons oor te luisteren bij Astrid De Sterck van de Ancienne Belgique over hoe de samenwerking tot stand kwam. Astrid is niet alleen muziekprogrammator in één van Brussels grootste muziektempels, maar ook werkstudent aan de VUB. Ze vertelt hoe het idee tot rijpheid kwam en hoe muziek jongeren in beweging kan zetten. 

Ben jij ook activistisch van inborst en geloof jij ook in de kracht van partnerships? Dan zit je goed aan de VUB! #DeWereldHeeftJeNodig

Partnership met en voor studenten

Vanuit verschillende studentenkringen aan de VUB rijpte het idee om dit jaar tijdens de WeKONEKT.Brussels-week een feest te organiseren in de AB. Omwille van Corona kon hun jaarlijkse én legendarische TD niet doorgaan op de campus. Om toch een gevoel van verbondenheid te creëren, kwamen ze op de proppen met een alternatief. Dankzij een samenwerking met VUB/wekonekt.brussels, Ancienne Belgique (AB) en Pilar wordt hun idee werkelijkheid op 1 april.

“De studentenkringen wilden iets doen met muziek uit de jaren ’70, ’80 en ’90. Daar hebben wij met de AB op ingehaakt en gekeken hoe we het toch feestelijk kunnen houden in tijden van Covid", vertelt partner in crime Astrid De Sterck van de AB. "Tegelijk, en dat past ook binnen de filosofie van de VUB, wilden we er inhoudelijk een meerwaarde aan geven. We zijn dan op de geschiedenis van de hiphop en het daaraan gekoppeld activisme uitgekomen. We leggen daarbij de nadruk op de vrouwen die mee aan die geschiedenis hebben geschreven. Want zij worden nogal eens over het hoofd gezien. We willen hun stem laten horen en hoe hiphop op activistisch vlak een betekenis in onze maatschappij heeft.”

Vrouwelijk activisme

Het feestje vindt plaats op donderdag 1 april, het wordt vanaf 19 uur gelivestreamd vanuit de AB. “We werken daarvoor samen met twee DJ’s: LeFtO, die back-to-back zal draaien met het Supafly-collectief. Dat is het eerste vrouwelijke hiphopcollectief in België. Zij zijn al langer bezig met hiphopmuziek en schuiven daarbij veel vrouwen naar voor. Bij mannelijke hiphop is activisme uiteraard ook terug te vinden, afhankelijk van welke stroming je er binnen de hiphop uitpikt. Bij vrouwelijke hiphoppers heeft hun muziek sowieso al een activistische ondertoon omdat ze als vrouw vaak moeten opboksen tegen een door mannen gedomineerde muziekwereld.” 

"Bij vrouwelijke hiphoppers heeft hun muziek sowieso al een activistische ondertoon omdat ze als vrouw vaak moeten opboksen tegen een door mannen gedomineerde muziekwereld.” - Astrid De Sterck

Muziek verenigt

“Of muziek de wereld kan veranderen? Ik ben zo naïef om te denken van wel. Muziek is onmisbaar in activisme. Het is een universele manier om mensen van alle talen en culturen op een heel laagdrempelige manier te bereiken en hen op die manier met problemen te confronteren. Of hen via muziek bewustmaken van bepaalde frustraties in de maatschappij die misschien nog niet bij iedereen bekend zijn. Maar muziek verenigt ook, het geeft hen het gevoel dat ze er niet alleen voor staan. Een nummer kan populair worden, net omdat mensen zich erin herkennen.” 

"Muziek is onmisbaar in activisme. Het is een universele manier om mensen van alle talen en culturen op een heel laagdrempelige manier te bereiken." - Astrid De Sterck

“Activisme is niet specifiek een stokpaardje van de AB. Muziek is natuurlijk onze corebusiness maar we hebben altijd veel projecten lopen waarbij we kijken wat er leeft in de samenleving. Zo hebben we tussen kerst en nieuw samen met Hobo, een vzw die met thuislozen werkt, maaltijden voorbereid die we op nieuwjaar uitdeelden. Er waren acties voor ‘Kom Op Tegen Kanker’, een festival in het kader van de Pride, samenwerking met Black History Month Belgium, met Brusselse jeugdhuizen om de verbindingen met Brusselse jongeren te vergroten en we hebben onze Gelukkig Zijn-sessies waarbij we ons richten op nieuwkomers of anderstaligen die we al zingend Nederlands willen bijbrengen.”

Sociaal activisme bij Brusselse jeugd

“Voor dit 70-80-90-feestje hebben we gekeken naar waar studenten mee bezig zijn. En dan kwamen we al snel uit bij sociale thema’s zoals bijvoorbeeld Black Lives Matter, gendergelijkheid, diversiteit en inclusiviteit. Dat bleek uit de gesprekken die we met de VUB en de studenten voerden. De hip-hopscene heeft in Brussel de voorbije jaren ook een enorme opmars gekend door een vernieuwde interesse in sociaal-activistische thema’s bij de jeugd.” 

"De hiphopscene heeft in Brussel de voorbije jaren ook een enorme opmars gekend door een vernieuwde interesse in sociaal-activistische thema’s bij de jeugd." - Astrid De Sterck

De straat op 

Hoe activistisch is Astrid zelf? “Een moeilijke vraag. Ik ben er zeker en vast mee bezig, ik informeer mij maar probeer er ook een actieve rol in te spelen door mee de straat op te gaan voor het klimaat of voor Black Lives Matter. Ik voel wel dat je bepaalde thema’s als witte persoon niet kan ervaren zoals een ander die ervaart maar ik probeer me wel in te leven en in te lezen en dan zo goed mogelijk de boodschap uit te dragen.”

"Ik probeer een actieve rol in te spelen door mee de straat op te gaan voor het klimaat of voor Black Lives Matter." - Astrid De Sterck

Voorbeeldartiest

Wat muziek betreft is Astrid enorm beïnvloed door Little Simz. “In haar laatste album Grey Area rapt zij heel expliciet over het feit dat ze een vrouw is en in de hiphopwereld laat zien dat ze in die mannenwereld het ook kan waarmaken, ook de beste kan zijn. Een van haar teksten luidt ‘I’m a boss in a fucking dress’. Evengoed laat ze haar stem horen in de Back Lives Matterbeweging. Ze is heel sociaal en tegelijk ook niet bang om zichzelf te vergelijken met Picasso of Shakespeare. Ze zet zichzelf naast die grootheden door te zeggen dat wat zij in hun tijd deden, zij nu doet. Ik vind het heel sterk van haar dat ze die plek opeist. Voor alle duidelijkheid is Little Simz naast het podium heel bescheiden en aangenaam. Het is een voorbeeldartiest.” 

Geloof in een andere wereld

“Ik ben onlangs opnieuw beginnen te studeren, een schakeljaar Agogische Wetenschappen aan de VUB, richting sociaal agogische wetenschappen. Dat heeft onder meer te maken met de coronacrisis. De AB is nu al een jaar dicht, ik zit daardoor halftijds op technische werkloosheid en heb daarom beslist om die vrijgekomen tijd te investeren in een nieuwe studie. Het is goed combineerbaar met werk en privéleven. Normaal gezien neemt het werk een heel grote brok van mijn tijd in en moet mijn privéleven daartussen fietsen. Dus dat lukt nu wel. Ik koos voor die richting door mijn geloof in een andere wereld. Ik geloof dat er iets kan veranderen en ook moet veranderen. Dat gaat dan over bruggen bouwen, verbinden, de wereld verbeteren. Ergens denk ik dat het mij als muziekprogrammator ook zal verbeteren door nieuwe inzichten die ik tijdens de studie op doe. Ik heb dat activistische trekje in me maar ik wil daar tegelijk genuanceerd in zijn. Mijzelf de vraag stellen hoe ik mijn activistische ingesteldheid kan onderbouwen en vanuit andere standpunten bekijken.”  

"Ik wil mijzelf de vraag stellen hoe ik mijn activistische ingesteldheid kan onderbouwen en vanuit andere standpunten kan bekijken." - Astrid De Sterck

Feest mee!

Met dank aan alle partners: VUB/weKONEKT.brussels, Ancienne Belgique, Limburgia, Campina, Pilar, Vlaamse Gemeenschapscommissie, Innoviris en Humanistisch verbond.

Ben jij ook activistisch van inborst en geloof jij ook in de kracht van partnerships? Dan zit je goed aan de VUB! #DeWereldHeeftJeNodig