Van de historische jodenvervolging tot de 21ste eeuwse Breivik, de vaccin-ontkenners en QAnon. Waarom ontstaan complottheorieën en waarom zijn ze zo aanlokkelijk? Hoe kan je ze herkennen? En waarom zijn ze vaak gevaarlijk? Het Hannah Arendt Instituut en De Standaard onderzoeken het in de nieuwe podcastreeks ‘Complot tegen de waardheid’. In vijf afleveringen onderzoeken zij niet enkel de drijvende krachten achter complottheorieën, maar ook wat je er tegen kan doen. De reeks loopt sinds 30 april op de DS podcast app.

Beluister hier de trailer.

Het Hannah Arendt Instituut heeft als doel om wetenschappelijke kennis bij een breed publiek te brengen of gericht bij specifieke doelgroepen zoals beleidsorganen, professionals en het middenveld. Met een nieuwe podcast over complotdenken richt het instituut zich samen met De Standaard naar het groot publiek.

VUB-experts aan het woord

In de podcast worden verschillende experts naar voren geschoven die het fenomeen toelichten met duidelijke voorbeelden. Een van hen is Nathalie Van Raemdonck. Zij werkt voor het Hannah Arendt Instituut en is doctoraatsonderzoeker aan de VUB-onderzoeksgroep SMIT. Door haar ervaring met cyber diplomacy, was ze nauw betrokken bij de ontwikkeling van de podcast. In verschillende afleveringen legt Van Raemdonck samen met andere experts uit hoe complottheorieën ontstaan, hoe ze verspreid worden en vooral: waar het gevaar schuilt. Ook mediaprofessor Ike Picone, eveneens verbonden aan de VUB-onderzoeksgroep SMIT, duikt in de podcast op. Hij buigt zich over de rol van de sociale media bij de verspreiding van complottheorieën.

Aflevering 1: iedereen kan een complotdenker zijn

Is complotdenken een nieuw fenomeen? Het antwoord is neen. Meer zelfs: het is eeuwenoud. De coronacrisis heeft mensen wel vatbaarder gemaakt voor complottheorieën. Bij onverwachte gebeurtenissen gaan mensen snel op zoek naar antwoorden om controle te krijgen over de situatie. Complotdenken lijkt dan plots binnen handbereik te liggen... Beluister hier de eerste aflevering.

Meer info over het Hannah Arendt Instituut: klik hier.