Jonas De Vuyst (°1982) studeerde in het secundair Informatica. Daarna behaalde hij aan de VUB een master in de Wijsbegeerte om vervolgens onder begeleiding van em. prof. dr. Jean Paul Van Bendegem en prof. dr. Patrick Allo een doctoraat aan te vatten dat raakvlakken heeft met informatica. Sindsdien bouwde hij een internationale loopbaan in de informaticasector uit. “Het feit dat ik een doctoraat heb gedaan, heeft daar zeker in geholpen”, zegt hij.

Het doctoraatsonderzoek van Jonas spitste zich toe op de dynamische modale logica. “Logica behoort tot het domein van de filosofie. Het gaat over redeneren over kennis. Maar logica behoort evenzeer tot de wiskunde en misschien iets minder ook tot de economische wetenschappen en de linguïstiek. Het is interdisciplinair.”

“Toen ik mijn doctoraatsonderzoek startte, lag de focus vooral op de filosofische insteek, maar gaandeweg verschoof dit door de interactie met professoren en andere onderzoekers meer naar het technische deel. Dat was vooral het geval toen ik tijdens die periode een semester doorbracht aan het Instituut voor Logic, Language and Computation aan de Universiteit van Amsterdam onder begeleiding van professor Benedikt Löwe”.

Na het afronden van zijn doctoraat, waarvoor hij de grootste onderscheiding kreeg, ging Jonas aan de slag bij RingMD in Vietnam. Daar ontwikkelde hij apps om patiënten en dokters met mekaar te connecteren. Vervolgens vertrok hij naar Singapore, waar hij eveneens apps voor medische toepassingen schreef voor MyDoc om er nadien digitale projecten uit te voeren bij Grab (zeg maar de Zuid-Oost Aziatische Uber), bij Standard Chartered Bank en Network Guard. 

Lag het in de lijn van de verwachtingen dat je een doctoraat in de filosofie zou doen?

“In mijn familie was ik de eerste die naar de universiteit ging. En ook mijn voortraject was atypisch. Ik kwam vanuit een technisch atheneum. Toen ik mijn bachelor behaalde, stond ik voor de keuze. Ofwel een tweede bachelor in een ander domein doen, ofwel mijn master aanvangen. Ik heb dan voor dat laatste gekozen omdat ik op dat moment omdat ik er mijn twijfels over had of twee bachelordiploma's wel een meerwaarde zouden bieden op de arbeidsmarkt. Ik wist toen ook meteen dat ik nadien voor een doctoraat wou gaan.”

Na je doctoraat bent u in Azië aan de slag gegaan. Was dat een bewuste keuze? 

“Eerst ben ik wel naar de VS getrokken, maar ik wou programmeur worden en had niet het juiste diploma om daarvoor een werkvergunning te krijgen. Dan ben ik naar Azië gereisd en daar heb ik eerst een portfolio opgebouwd door iPhone-apps te ontwikkelen."

Je hebt er vervolgens een mooi professioneel parcours neergezet. Was jouw doctoraat daarbij een troef?

"Het geeft altijd wel een mooie indruk, denk ik, als iemand je cv leest en ziet dat je een doctoraat behaald hebt. In het bijzonder denk ik dat het helpt om geselecteerd te worden door recruiters of head hunters. Mogelijks hielp het ook bij het aanvragen van een werkvisum, al zal ik dat nooit zeker weten. Tot slot denk ik dat het waarschijnlijk wel al geholpen heeft zal hebben bij salarisonderhandelingen, als is het maar omdat je baas of HR-manager zelf ook bij hun managers moeten kunnen verantwoorden waarom zij menen dat je een bepaald salaris verdient."

 

Had je dan niet beter een doctoraat in een meer technische discipline behaald?

"Niet noodzakelijk. Filosofie blijft een goede basis, ook in de informaticawereld. Correct redeneren, begrijpend lezen, en goed communiceren zijn uitermate belangrijk voor informatici omdat je uiteraard vaak met collega's (ook niet-informatici) moet samenwerken."

"Als werknemer wordt je soms ook geconfronteerd met ethische keuzes die worden gemaakt door het bedrijf waarvoor je werkt, zij het door een feature waaraan je meewerkt of omdat er een (vermeend) schandaal over het bedrijf in de krant staat. Het is nuttig om al eens goed over ethiek te hebben nagedacht nog voor dat gebeurd. Ik heb al gedacht dat ethiek misschien een verplicht vak zou moeten zijn in de computerwetenschappen."

"In de informatica verandert alles ook steeds opnieuw. En soms lijkt het ook alsof het wiel vaak opnieuw wordt uitgevonden. Ik denk dat parallellen trekken met de geschiedenis van de filosofie of de wetenschap kan helpen om al die veranderingen in een goede context te plaatsen."

Je hebt je gespecialiseerd in informatica. Had je ook in andere bedrijfssectoren je draai kunnen vinden met een doctoraat in de Filosofie?

“Ik denkt het wel. In de filosofie is het correct leren redeneren van groot belang en daarmee kan je overal aan de slag. Ik heb trouwens ook in een bank gewerkt, niet alleen in de informaticasector. Daarnaast leer je om goed te communiceren. De filosofie leert je om aandacht te hebben voor verschillende manieren van denken. Dat is handig als je in contact komt met mensen met een andere cultuur. En gezien met de technologie de wijzigingen nu snel gaan, is het interessant dat je kan terugvallen op wetenschapsfilosofie.”

Je kwam beroepsmatig in Azië terecht. Was dat even aanpassen?

“Daar helpt filosofie ook bij omdat je in de wijsbegeerte leert om de logica van andere denkkaders te begrijpen. De invloed van Confucius is er zeer merkbaar in hoe mensen met mekaar omgaan. Iemand bekritiseren, ligt er moeilijk. Zeker als je in groep bent. In groep hoor je mekaar lof te geven.”

Je had met je doctoraatstitel ook voor een academische richting kunnen kiezen.

“Dat sprak mij tot dusver minder aan. Je loopbaantraject is dan onzeker tot je 50 wordt. Bovendien heb je in dat geval ook minder keuze uit de plaats waar je zou willen wonen. Ik wou die vrijheid wel.”

Heeft jouw doctoraatsperiode je skills opgeleverd, waarvan je nu de vruchten plukt?

“In die hele periode maak je een grote ontwikkeling door. Je leert worstelen met je onderwerp en uiteindelijk moet je zelf tot een conclusie komen. Het is een heel proces dat je moet doorlopen. Je leert kritisch en logisch denken en zelfstandig werken. En dat komt je overal van pas.”

"Je leert ook om een project aan te gaan dat in het begin misschien wat te ambitieus lijkt en buiten je comfortzone ligt. Dat is iets dat je als programmeur ook ervaart wanneer je aan een nieuw project begint."