Sport kan bijdragen aan meer respect voor elkaar, een tolerantere samenleving en de ontwikkeling van vrede. Dat vinden niet alleen de Verendigde Naties. Ook aan de VUB zijn we hiervan overtuigd. Meer nog, onze wetenschappers doen actief onderzoek naar hoe sport, en meer bepaald harde vechtsporten, kunnen bijdragen aan de empowerment van jongeren. Brussel is daarvoor het gedroomde living lab. Een partnership met de Brusselse boksclubs kon dan ook niet uitblijven. Professor Marc Theeboom en Ibrahim Emsallak van de Vlaamse boksliga vertellen over ‘hun’ Brussels Martial Arts Living Lab en de samenwerking tussen Brusselse wetenschappers, boksers en jeugdwerkers.

Vind jij ook dat er dingen scheef zitten in Brussel en de wereld en neem je graag de handschoen op? Geloof je in de kracht van partnerships? Dan zit je goed aan de VUB! #DeWereldHeeftJeNodig  

Marc Theeboom is professor in de Bewegings- en sportwetenschappen en heeft een specifieke interesse in initiatieven waarin sport wordt ingezet voor persoonlijke en sociale ontwikkeling van bijzondere doelgroepen. Samen met projectcoördinator Hebe SchaillĂ©e brengt hij in het Brussels Martial Arts Living Lab collega’s vanuit verschillende disciplines samen om vechtsportdisciplines en kwetsbare jongerengroepen in het Brusselse te onderzoeken. 

Professor Marc Theeboom: “Vanuit dit breder perspectief ondersteunen en inspireren we organisaties om vechtsporten in te zetten als middel om jongeren te helpen. Dat gaat van persoonlijke tot sociale ontwikkeling over mogelijkheden om netwerken op te bouwen tot hen meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt.”

"We ondersteunen organisaties om vechtsporten in te zetten als middel om jongeren te helpen." – Marc Theeboom.

VUB-alumnus Lichamelijke Opvoeding en bokser Ibrahim Emsallak is algemeen coördinator van de Vlaamse Boksliga en is pleitbezorger van een samenwerking tussen academici en Brusselse boksclubs.

Ibrahim: “Sporten bevordert niet alleen de gezondheid maar haalt ook sportoverschrijdende doelstellingen. De bokssport bereikt maatschappelijk kwetsbare jongeren en moeilijke doelgroepen via alternatieve wegen en kan zo veranderingen in hun leven realiseren. Doelstellingen die je via reguliere wegen zoals onderwijs en rehabilitatieprojecten niet behaalt, haal je in een sportcontext vaak wel. De eigenheid van de sport brengt met zich mee dat je respect afdwingt, discipline bijbrengt, structuur geeft, leert samenwerken. In die context kan je heel veel jongeren veranderen. Boksen is daarnaast natuurlijk een uitlaatklep, die je zeker in deze tijden goed kunt gebruiken. Al deze elementen bijeen zorgt ervoor dat je een hele mooie sport hebt die heel veel sociale en maatschappelijke winst oplevert. Een wetenschappelijke visie op onze sport is daarbij belangrijk: wetenschap duwt sport maar ook de maatschappij in zijn geheel vooruit.”

"De eigenheid van de sport brengt met zich mee dat je respect afdwingt, discipline bijbrengt, structuur geeft, leert samenwerken." - Ibrahim Emsallak

Brusselse jeugdwelzijnswerkers als cruciale partner

Brusselse wetenschappers en boksclubs vinden elkaar dus in het Brussels Martial Arts Living Lab. Voeg daar ook nog eens een nauwe samenwerking met het Brussels jeugdwelzijnswerk aan toe, en je hebt de sleutel tot het ideale partnerschap gevonden.

Professor Marc Theeboom: “De publieke opinie heeft over harde vechtsporten op zijn zachtst gezegd geen positief beeld. Vanuit het wetenschappelijk kader willen we vooral aantonen dat het meer is dan een activiteit as such. Er bestaan geen goede of slechte vechtsporten, er bestaan alleen goed of slechte vechtsportleraren. Er is nu eenmaal veel interesse vanuit jongeren voor deze sporten en dat biedt perspectief om met hen in contact te komen en er vertrouwensrelaties mee op te bouwen. Het jeugdwelzijnswerk speelt hierin een belangrijke rol.”

“Deze sporten bieden perspectief om met jongeren in contact te komen en er vertrouwensrelaties mee op te bouwen. Het jeugdwelzijnswerk speelt hierin een belangrijke rol.” – Marc Theeboom

Ibrahim: “Boksclubs werken vaak samen met sociale instituten, vluchthuizen, jeugdinstellingen en dergelijke. Die clubs hebben ook het personeel om jongeren te begeleiden. Geweld is eigen aan deze sport en om die goed te kunnen beoefenen moet dat heel goed gestuurd worden en gedisciplineerd gebeuren. De sport heeft een grote aantrekkingskracht op jongeren met moeilijkheden en op jongeren die vatbaar zijn voor geweld. Als je die in de goede richting stuurt, boek je goede resultaten. Boksen dwingt wederzijds respect af, voor jezelf en je tegenstander. Anders kan je niet slagen. Niet in sport, niet in de maatschappij.”

Lees verder onder de afbeeldingIbrahim EmsallakIbrahim Emsallak, voorzitter van de Vlaamse boksliga: “Boksen dwingt wederzijds respect af, voor jezelf en je tegenstander.” 

Meer kansen op de arbeidsmarkt voor Brusselse jongeren

“Een vechtsport kan in een langdurig traject bepaalde competenties helpen verwerven die jongeren meer kansen op de arbeidsmarkt bieden”, zegt Marc Theeboom. “Zo kan boksen gebruikt worden om bij jongeren een grotere weerbaarheid op te bouwen tegen uitdagingen en hoe die aan te gaan. Boksen kan voorbereiden op bepaalde stresssituaties of zelfs een sollicitatie-interview, jongeren leren zichzelf presenteren.” 

“Zelfs heel jonge kinderen hebben baat bij boksen. Je kan hen op een speelse manier leren ‘vechten’. Vechten is een natuurlijke bewegingsdrang, een oerinstinct, dat moet je niet kortwieken. Zo is er een initiatief met kinderen van vier tot zeven jaar die met vechtsporten in contact komen en waar de beleving, het plezier voor die kinderen centraal staat. Maar ook personen met Parkinson of met een visuele handicap kunnen er baat bij hebben vervolgt.” 

Theeboom: “Kortom, we proberen met het Brussels Martial Arts Living Lab een genuanceerde visie aan een groter publiek mee te geven. Aantonen dat vechtsport, agressie en delinquent gedrag an sich niets met elkaar te maken hebben. Het kan alleen op een verkeerde manier begeleid en beoefend worden. Zoals je elke sport op een slechte manier kan beoefenen.”

Vind jij ook dat er dingen scheef zitten in Brussel en de wereld en neem je graag de handschoen op? Geloof je in de kracht van partnerships? Dan zit je goed aan de VUB! #DeWereldHeeftJeNodig  

--- Debat ‘fighting stances’ op 30 maart 2021 ---

Zet een rector, gevangenisdirecteur, bokser, jeugdwerker en kunstenaars samen in de ring en je krijgt verbaal vuurwerk. De Vrije Universiteit Brussel, de Koninklijke Vlaamse Schouwburg en het Risicovechtsportplatform organiseren op dinsdag 30 maart 2021 drie korte maar stevige debatten over het maatschappelijk en sociaal potentieel van harde vechtsporten. Het evenement kadert binnen de weKONEKT.brussels-week.

Marc Theeboom: “In de debatten worden eigenzinnige standpunten van de harde vechtsporten naar voren gebracht. In het eerste debat ligt de focus op een systematische en goed omkaderde manier om jongeren met deze vechtsporten in contact te brengen. Ook de problematiek van het aanbieden van dat soort sporten in een begeleide omgeving komt aan bod. Het is zorgwekkend om te zien dat als gevolg van de pandemie veel jongeren in de openlucht boksen of kickboksen. Dat is niet verantwoord en veilig. Daar willen we over debatteren met jeugdwerkers en sportcoaches.”

Rector in de ring

Marc Theeboom: “Aan het derde debat neemt rector Caroline Pauwels deel waarin ze als communicatiewetenschapper wijst op de relatie tussen vechtsporten met kunst en cultuur. We verwijzen daarbij naar theaterproducties uit het verleden waarin onder meer jonge boksers betrokken werden bij de productie. Er wordt dan symbolisch de link gelegd met Mohammed Ali waarbij we de inspiratie die van hem uitging en zijn sociale en maatschappelijke ingesteldheid belichten.”

Fighting Stances – Volg de debatten live

Vind jij ook dat er dingen scheef zitten in Brussel en de wereld en neem je graag de handschoen op? Geloof je in de kracht van partnerships? Dan zit je goed aan de VUB! #DeWereldHeeftJeNodig