Oplossingen voor stedelijk waterbeheer

Met de Awards wil de organisatie Impact Shakers impactvolle start-ups helpen om zich te ontwikkelen tot sterke en schaalbare bedrijven, die op hun beurt de economie milieuvriendelijker, socialer en inclusiever maken. De twaalf winnende start-ups komen uit het Verenigd Koninkrijk, België, Ierland, Bulgarije, Portugal, Frankrijk en Duitsland. BitaGreen is de enige winnaar uit België en won in de categorie 'Water'. BitaGreen is een onderzoeksteam, vanuit de VUB-onderzoeksgroep HYDR, die een startup voorbereidt in het kader van een VLAIO Innovatiemandaat. BitaGreen biedt oplossingen voor stedelijk waterbeheer en leefbaarheid, gebaseerd op de natuur.

BitaGreen ontwikkelt een methode voor het inplannen van groene infrastructuur in stedelijke gebieden. BitaGreen combineert hiervoor hydrologische gegevens zoals rioolstelsels en overstromingsrisico’s met de ecosysteemfuncties van de groene infrastructuur. 

"Het is een eer om deze Impact Shakers Award te krijgen en een mooie erkenning van onze inzet op vlak van water en leefbaarheid. Met dit prijzenpakket krijgt onze start-up bovendien een belangrijke boost. We zijn erg enthousiast om met Quest Design Studio samen te werken om onze impact te maximaliseren via creatief design." - Nahad Rezazadeh Helmi & Nora Van Cauwenbergh, Founders BitaGreen.

De Impact Shakers Awards

Het is de allereerste editie van de Impact Shakers Awards. De awards vormen een onderdeel van het bredere programma van Impact Shakers. De organisatie begeleidt start-ups namelijk ook bij het ophalen van financiering en lanceert later dit jaar een microinvesteringsfonds en accelerator. 

"We baseren ons voor de Impact Shakers Awards op het donuteconomie model, dat de menselijke welvaart in kaart brengt volgens sociale en ecologische pijlers. Vanuit deze visie kijken bedrijven naar economische winst én hun sociale en ecologische impact." -  Yonca Braeckman, CEO van Impact Shakers. 

De twaalf winnende start-ups krijgen een intensieve bootcamp ‘Raise Alternative Funding’ om verder te groeien, naast een prijzenpot met waardevolle tools en workshops voor ondernemers ter waarde van 20.000 euro. Daarnaast komen ze terecht in het Impact Shakers ecosysteem van impactvolle ondernemers uit heel Europa, waar ze kunnen deelnemen aan diverse netwerkopportuniteiten met voorname mentoren, business angels en andere impact start-up oprichters. De volgende regio waarop de Impact Shakers Awards zich toeleggen is Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

BitaGreen draagt bij aan de realisatie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties door steden groener te maken, overstromingen te weren en hitte-eilanden in de stad tegen te gaan.