Achttien jaar lang is Eddy Van Gelder voorzitter van de Raad van Bestuur van de VUB geweest. "Het zijn de leukste jaren van mijn leven geweest," zegt Van Gelder over zijn lange mandaat. Hij staat bekend als een bruggenbouwer. "Mijn grootste voldoening is dat er nooit grote ruzies zijn geweest." Op 22 september 2020 geeft hij de fakkel officieel door aan Karsten De Clerck. 

Lees ook:

Interview met Eddy Van Gelder: "Mijn grootste voldoening is dat er nooit ruzies zijn geweest." 

Nieuws: Karsten De Clerck nieuwe voorzitter VUB

Interview met Karsten De Clerck: "Op emotioneel vlak ben ik eigenlijk nooit losgeraakt van de VUB."

Eddy Van Gelder heeft als VUB voorzitter drie rectoren gekend. De eerste was Ben Van Camp, die hem vroeg als voorzitter. Eddy Van Gelder werd voorzitter van de Raad van Bestuur van de VUB op 1 januari 2003. De volgende was Paul De Knop en de laatste Caroline Pauwels, de huidige rector.

Caroline Pauwels: “We zijn Eddy Van Gelder heel erg dankbaar dat hij al die jaren een drijvende en rustgevende kracht is geweest voor de VUB. Met zijn professionaliteit en warme persoonlijkheid heeft hij altijd al zijn kennis, energie en netwerk voor de VUB ingezet. Hij heeft een belangrijk aandeel gehad in de groei en ontwikkeling van de VUB - innovatie, professionalisering, internationalisering … - als bestuurder, maar ook als Brusseleir. ”

Van Gelder studeerde in 1973 af als licentiaat in de economische wetenschappen en werkte achtereenvolgens voor Brouwerij Haelterman, het Instituut voor Kadervorming van de PVV (nu Open VLD) en nadien als directeur van de studiedienst van die partij. In 1984 werd hij algemeen directeur van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij Brussel (GIMB), waar hij op pensioen ging in 2017. En nu neem hij afscheid als voorzitter van de VUB. “Ik heb aan de VUB echt mijn leukste jaren beleefd. Ik ben heel dankbaar voor al de mensen die ik daar heb leren kennen, en niet het minst ‘mijn’ drie rectoren.”

Eddy Van Gelder wordt als voorzitter van de Raad van Bestuur opgevolgd door Karsten De Clerck.