Campagne VUB-onderzoeksgroep Mobilise en Netwerk Duurzame Mobiliteit

Meer dan 6.000 mensen lieten hun eigen auto een maand lang staan en gebruikten duurzamere vervoersmiddelen in het kader van 30 dagen minder wagen, een campagne van het Netwerk Duurzame Mobiliteit in samenwerking met de VUB-onderzoeksgroep Mobilise van professor Cathy Macharis. Het is daarmee het grootste vrijwillige mobiliteitsexperiment in Vlaanderen.

Vandaag zit de eerste editie van 30 dagen minder wagen erop en wordt er door de deelnemers teruggeblikt op de voorbije maand. Ze vulden een eerste enquĂȘte in bij de aanvang van de 30 dagen-actie, een tweede in het midden van de maand. Vandaag krijgen ze een derde vragenlijst in hun mailbox waarin ze bevraagd worden over hoe ze hun autoluwe maand hebben aangepakt, welke gebeurlijke moeilijkheden ze ondervonden en wat en hoe sommige aspecten in de dagelijkse mobiliteit eventueel beter georganiseerd kunnen worden. Tegen eind september worden alle gegevens uit de enquĂȘtes verwerkt tot praktische aanbevelingen voor beleidsmakers. Bedoeling is om te onderzoeken in welke mate een campagne als 30 Dagen minder wagen het gedrag en de mobiliteitsroutines van mensen kan veranderen.

"Er bestaan al verschillende korte initiatieven om duurzame mobiliteit te promoten zoals de Autovrije Zondag of de Strapdag”, zegt Macharis. “Maar met 30 dagen minder wagen kunnen we de gedragsverandering van de deelnemers over een langere periode monitoren. Onderzoek toont aan dat we namelijk meer tijd nodig hebben om onze gewoontes Ă©cht in vraag te stellen en te veranderen."

“Deze eerste editie overtreft onze verwachtingen”, zegt Laura Berthoud, campagnecoördinator bij Netwerk Duurzame Mobiliteit. “Uiteindelijk schreven 6.123 mensen zich in voor het experiment. Het is overduidelijk dat heel wat Belgen een inspanning willen doen om minder afhankelijk te worden van hun eigen wagen en zich duurzamer te gaan verplaatsen. Als we in september de resultaten van ons onderzoek hebben, weten onze beleidsmakers meteen hoe ze aan die vraag kunnen beantwoorden.”

Vlaams Minister voor mobiliteit Lydia Peeters krijgt het eindrapport met beleidsaanbevelingen op de Inspiratiedag van Netwerk Duurzame Mobiliteit op donderdag 22 september. Het thema van die dag is ‘Gedrag in verandering’. 

30 dagen minder wagen krijgt de steun van vier mobiliteitspartners: De Lijn, NMBS, Blue-bike en Cambio. Wie de eerste enquĂȘte invulde werd daarvoor beloond met een gratis maandabonnement voor trein, tram en bus, en hoefde geen inschrijvingskosten voor Blue-bike en Cambio te betalen. Zo’n 2000 mensen vulden de eerste enquĂȘte in en konden aanspraak maken op deze mooie kortingen. Uit de enquĂȘtes zal blijken in hoeverre deze voordelen mensen over de streep hebben getrokken om duurzamer op weg te gaan. 

Volgend jaar willen de initiatiefnemers, Cathy Macharis en het netwerk Duurzame mobiliteit, de campagne herhalen en uitrollen in heel België.